Banker klar til betaling fra mobilen

Rent teknisk er bankerne fra i dag klar til at gøre din mobiltelefon til et betalingsmiddel, bundet direkte op på din netbank. Men der er bare endnu ingen varer at købe med dine nye mobilpenge

Fra i dag er bankerne klar til, at man kan betale med MobilPenge, så man kan bruge sin mobiltelefon som betalingskort.  Fold sammen
Læs mere

I dag er bankerne klar til at lade dig bruge din mobiltelefon som betalingskort. Men da ingen forretninger endnu har købt løsningen af udbyderen Nets, så hjælper det i virkeligheden ingenting.

»Bankerne er rent teknisk klar fra i morgen (i dag, red.). Den tekniske løsning vil være klar, og fra i morgen (i dag, red.) vil enkelte banker åbne for muligheden,« siger Søren Winge, pressechef i Nets, det tidligere PBS.

En af de banker, hvor du allerede nu kan tilmelde dig som kunde til MobilPenge, er Danske Bank, som på den måde holder sig helt klar til, når der kommer butikker med på løsningen. Det er nemlig først der, du vil kunne købe varer med din telefon.

I dag er der ingen steder, hvor betalingsordningen kan bruges. Nets er i intense forhandlinger med en række forretningskunder om at blive en del af løsningen, men der er endnu ingen, som er sprunget om bord.

»Det lader vente på sig med forretningskunder, men vi forventer, at vi inden for meget kort tid kan præsentere de første forretninger på løsningen,« siger Søren Winge.

Hvad koster det?

Selv om hverken forretninger eller forbrugere endnu er gået over til MobilPenge, så er Nets helt klar med prisen på ydelsen.

»Listeprisen på MobilPenge bliver syv procent dog min. 1,50 kr. samt et årsgebyr for forretningen på 1.000 kr. Der vil være kunder, som vil kunne forhandle sig til en lavere pris end dette, men det er som sagt listeprisen. Det er op til forretningen, om de vil dække udgiften selv, eller om de vil videresende den til kunden. Erfaringen fra lignende løsninger i dag er, at forretningen tilbyder dette som en ekstra service og ikke pålægger kunden et betalingsgebyr. Så det er op til forretningen,« siger Søren Winge.

Dermed ser prisen umiddelbart ud til at blive noget højere end dankortgebyret på 50 øre, som gav anledning til et decideret ramaskrig, da bankerne i 2005 fik lov til at indkræve det fra forretningerne, hver gang kunderne betalte med de nye chipbaserede Dankort. Gebyret fik kun lov til at leve tre måneder, fordi regningen i høj grad blev overvæltet på kunderne, og antallet af transaktioner faldt drastisk.

Succeskriterie

Netop prisen per transaktion bliver ifølge teleanalytiker John Strand, direktør i Strand Consult, helt afgørende for løsningens succes, lige som også distributionen af MobilPenge får enorm betydning. Han anser kiosker, salg af tog- og busbilletter, supermarkeder og restauranter som nogle af de afgørende kunder i forhold til, hvilke aktører i Danmark der kan sætte sig på markedet for mobilbetaling.

To aktører

Lige nu peger John Strand på to aktører på markedet i form af teleoperatørerne, der for et halvt år siden sammen lancerede løsningen Den Digitale Tegnebog, og nu Nets med MobilPenge.

Derudover nævner han Rejsekortet som en potentiel tredje spiller på banen, ligesom det eksempelvis er sket med Hong Kongs svar på rejsekortet Octopus, der i dag kan anvendes til betaling i eksempelvis kiosker, supermarkeder og til transport.

Hos Nets er man endnu tilbageholdende med at sætte for klare mål for, hvor mange danskere der skal lokkes med på løsningen i løbet af 2012.

»Det vil nok tage noget tid, før dette bliver udbredt, og det vil afhænge helt af, hvilke forretninger der byder ind på løsningen. Det vil jo trække kunder på, hvis forretningerne skaber værdi for dem samtidig med, at det bliver mere attraktivt for forretninger at være med, jo flere kunder der er tilmeldt. Jeg tør ikke sige, hvor lang tid det tager, før det spreder sig og bliver almindeligt,« siger Søren Winge. B