Banker i aggressivt angreb på nyt kriseværktøj

Flere af landets banker retter tunge skyts mod ny analyse, der fastslår, at bankerne ikke er polstret nok til en ny finanskrise. Professor undrer sig over den manglende lydhørhed.

Bankerne og Finansrådet er uenige i universitetslektor Johannes Raaballes analyse, der konkluderer, at bankerne ikke er bedre polstret end før finanskrisen. Foto: Michael Drost-Hansen Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

De største danske banker og deres interesseorganisation, Finansrådet, giver ikke meget for kritikken af, at de ikke er polstret nok til at modstå en ny finanskrise.

Det var ellers konklusionen i en ny undersøgelse fra lektor i økonomi ved Aarhus Universitet, Johannes Raaballe, der torsdag i Berlingske fastslog, at bankerne ikke er bedre polstret, end de var op til den seneste finanskrise.

»Det er jeg fundamentalt fuldstændig uenig i. Sagen er, hvis man interesserer sig bare et øjeblik for detaljerne, at hvis du sammenligner vores kapitalmæssige polstring før finanskrisen med i dag, så vil du se, at vi havde fire milliarder i egenkapital før finanskrisen. I dag har vi syv milliarder,« siger kommunikationsdirektør i Spar Nord, Ole Madsen og tilføjer:

»I samme periode er vores udlån reduceret fra 42 milliarder kroner til 32 milliarder kroner. Så vi er på vej mod dobbelt så meget egenkapital til at supportere et markant lavere udlån.«

Den opsigtsvækkende konklusion i Johannes Raaballes undersøgelse er ellers, at landets fire største danske banker ødsler penge væk til milliardudbytter til aktionærerne og ikke sparer nok op til at imødegå et finansielt kollaps som ved finanskrisen i 2008. Men den konklusion er landets største bank, Danske Bank, helt uenig i:

»Vi har brugt de senere år på at bygge en solid kapitalbuffer op, så vi i dag holder dobbelt så meget kapital end før krisen. Vi mener derfor, at vi har en solid kapitalposition, men vores udbyttepolitik er blandt andet med til at sikre, at vi omvendt heller ikke holder for meget kapital. Den balance vil vi fastholde fremadrettet,« siger Danske Banks økonomidirektør, Jacob Aarup-Andersen.

Ny beregningsmetode

Omdrejningspunktet i Johannes Raaballes argumentation er en ny måde at beregne bankernes modstandskraft på. Hvor bankernes polstring i dag opgøres ved hjælp af deres solvens, mener Johannes Raballe, at der i stedet bør bruges det, som han kalder den »markedsopgjorte solvens«. Den metode bygger på markedsværdien af bankens aktier divideret med den markedsopgjorde usikkerhed på bankens aktiver. Ifølge Johannes Raaballe er metoden, han foreslår, bedre end den nuværende, da den ifølge ham tager bedre hensyn til usikkerheden i bankens udlån og derfor er bedre til at forudsige, hvornår det vakler for bankerne.

Finansrådet: Bankerne har lært lektien

Siden sidste krise er der blevet indført en række initiativer, der skal hindre en ny bankkrise. Der er eksempelvis blevet indført en såkaldt tilsynsdiamant, der skal begrænse bankernes risikotagning. Ifølge Finansrådets direktør, Ulrik Nødgaard, har bankerne lært meget af lektien fra sidste krise, og torsdag sagde han i Berlingske, at bankerne efter hans vurdering »i dag er væsentligt bedre kapitaliseret end 2007«.

Samtidig sagde han med ironi i stemmen:

»Hvis Johannes Raaballe har udviklet et mål, der kan forudsige finanskriser, så siger jeg tillykke.«

Afvisning vækker undren

Kommentarerne fra Ulrik Nødgaard og bankernes afvisning af Johannes Raaballes konklusioner vækker undren hos professor i finansiering ved Copenhagen Business School, Ken L. Bechmann.

Han mener, at det er relevant at inddrage den information, man kan få ud af markedsværdier. Derfor bør analysen som minimum give anledning til en diskussion af, hvordan man fremadrettet kan finde bedre risikomål, lyder det.

»Hele branchen bør tage det her op med kyshånd og sige, at det er interessant, fordi vi alle sammen har en fælles interesse i at finde ud af, hvordan vi samlet set sikrer både tidligere advarselsindikationer for den enkelte bank, således at man kan nå at reagere i tide, men så sandelig også hvordan man måler og vurderer finansiel stabilitet,« siger Ken L. Bechmann.

»Jeg kan ikke forstå, hvorfor man kan mene, at det ikke ser interessant ud. Det er i hvert fald relevant at finde ud af, om det her kan bruges som supplement til en tilsyns­diamant, og som noget man i sidste ende måske kan få bedre regulering ud fra,« pointerer han.

Nu svarer Ulrik Nødgaard igen:

»Vi tager det bestemt seriøst. Men vi reagerer nok på, at Johannes Raaballe taler om, at det alene er markedsbaseret data, der er nøglen til at opgøre de her ting på. Hvis der er en lille snert af ironi i vores kommentarer, så er det, fordi vi opfordrer til lidt mere ydmyghed i præsentationen af de tal, der er i analysen,« siger han.

Han slår fast, at Johannes Raaballes analyse er et relevant input til en ellers svær diskussion. Men han understreger, at der er massiv forskning, der siger, at aktiemarkederne overreagerer.

»I sådan en verden får man potentielt finansiel ustabilitet, hvis det eneste, man alene vurderer bankerne på er markedsbaserede data,« siger Ulrik Nødgaard.

Bankerne er i dag underlagt regulering fra myndighederne, der tilsiger, hvor meget kapital bankerne skal have. Men Ken L. Bechmann stiller spørgsmålstegn ved, om måden, man vurderer en banks økonomiske polstring, er den rigtige efter Johannes Raaballes analyse.

»Resultaterne og den historik, som nogle af de nyere markedsbaserede mål, som Johannes Raaballe kigger på, rejser et godt spørgsmål, om den gængse diskussion omkring kapitalisering bygger på den rigtige måde at måle på,« siger han.