Banker har systematisk hjulpet danskere i skattely

Skat har set på mails fra de såkaldte Panama-papirer, hvor udenlandske banker rådgiver om skattely på dansk.

Skat betalte i 2016 for at få adgang til papirer fra det Panama-baserede advokatfirma Mossack Fonseca, der hjalp kunder med at gemme penge i skattely. Indtil videre har det ført til 77 sager, hvor Skat mener, at der skal betales ekstra til statskassen. Scanpix/Erik Refner/arkiv Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

København. En række unavngivne udenlandske banker har hjulpet danskere med at gemme penge i skattely. Det viser Skats gennemgang af 2400 mails fra de såkaldte Panama-papirer, skriver DR.

»Vi har set nogle mønstre og sammenhænge i, hvordan rådgivere fra primært udenlandske banker inden for EU har deltaget aktivt i planlægningen af skattelykonstruktioner,« siger Steen Bechmann Jacobsen, nyudnævnt direktør for Særlig Kontrol i Skat, til DR.

I 2016 købte Skat sig adgang til en mindre del af de papirer, der var lækket fra det Panama-baserede advokatfirma Mossack Fonseca. Skat har ifølge DR kunnet sætte løsrevne mailkorrespondancer fra papirerne i system.

Og det er det, der har givet et billede af, at banker med hovedsæde i udlandet har rådgivet danskere på en måde, der kan bruges til at gemme penge i skattely.

Blandt andet har Skats gennemgang ifølge DR afdækket tilfælde, hvor Mossack Fonseca har stillet selskaber til rådighed med direktører, der har poster i flere tusinde selskaber.

I andre tilfælde har pengeinstitutterne på deres kunders vegne bestilt tilbagedaterede dokumenter, fakturaer og bestyrelsesreferater med forudbestemte beslutninger hos det Panama-baserede advokatfirma, skriver DR.

De Panama-papirer, som det danske skattevæsen har købt, har indtil videre ført til 77 sager. I de 31 sager er der rejst krav om knap 30 millioner kroner i ekstra skat. Mens de resterende 46 sager ifølge DR ventes at bidrage med et betydeligt større beløb i den danske statskasse.

Det er endnu for tidligt at sige, om gennemgangen af de 2400 mails vil føre til nye sager, oplyser Steen Bechmann Jacobsen til DR.