Banker gør op med omstridte rentedage

6. november kommer det til at gå markant hurtigere, når man overfører penge i banken. Den nye betalingsstruktur koster op mod en kvart milliard kroner.

Hurtigere hurtigere. Fra 6. november kommer der fart på overførslerne fra bank til bank, når finanssektoren indfører ny IT-teknologi. Foto: Søren Bidstrup Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Det er slut med at vente i dagevis, før bankoverførsler når frem på kontoen. 6. november i år bliver det muligt at overføre penge, så de står på modtagerens konto samme dag. I november 2014 kan bankkunderne foretage overførsler, som endda når frem på få sekunder.

»Det nye betalingssystem er et af de største infrastrukturprojekter, som bankerne i fællesskab har været involveret i,« siger Michael Busk-Jepsen, underdirektør i Finansrådet.

En arbejdsgruppe med repræsentanter fra blandt andet bankerne, erhvervslivet og Nationalbanken har gennem længere tid arbejdet på et nyt system, som skal gøre bank- overførsler hurtigere. Projektet forventes at koste mellem 200 og 300 millioner kroner, som hovedsageligt betales af bankerne. Dertil kommer bankernes udgifter til at drive de nye systemer og tabet af de såkaldte valørdage, som bankerne tidligere har tjent penge på. Hvis der går en dag, fra et beløb bliver trukket fra afsenderens konto, til overførslen når frem til modtageren, er det nemlig bankerne, som har glæde af renterne.

»Valørdagene har været en skjult indtjening. Man har haft pengene i et par dage, og så har de penge selvfølgelig været ude og arbejde,« siger Henrik Hyltoft, markedsdirektør i Dansk Erhverv.

I flere år har Dansk Erhverv og andre erhvervsorganisationer presset på for hurtigere betalinger. Også forbrugernes talerør Forbrugerrådet mener, at det er tiltrængt at få hastigheden op.

»I Danmark har vi haft et forældet system, som simpelthen har været for langsomt i forhold til, hvad teknologien kan, og hvad man kan i andre lande,« siger Troels Holmberg, seniorøkonom i Forbrugerrådet, og tilføjer: »Vi har i årevis presset på for at få hastigheden op. Derfor er ændringerne meget positive.«