Banker frygter ny finanskrise

Allerede før den igangværende finanskrise er overstået advarer en række bankdirektører om, at en ny kan være på vej, når den første er overstået.

Krisen bliver lang og hård, og når vi er ude på den anden side, risikerer vi, at den rammer os igen.

Sådan lyder meldingen fra landets bankdirektører i en spørgeundersøgelse, som Morgenavisen Jyllands-Posten har foretaget.

I alt frygter knap 70 procent af landets bankdirektører, at en ny og lignende finanskrise atter vil hærge sektoren.

"Vi skal nok få en ny - men anderledes - finanskrise," siger landechef Peter Schütze fra Nordea, der langt fra er den eneste topchef i sektoren med kriseprofetier:

"Jeg har svært ved at se, hvorfor vi ikke skal havne i en krise igen. Ting har det med at gentage sig, og hukommelsen er kort. Hvis vi ser, hvad der ramte bankerne, var det nogle af de samme ting, vi så i 1990'erne," siger adm. direktør Frank Vang Jensen fra Handelsbanken.

"Intet har ændret sig"
Han tror, at den nye finanskrise kan matche den nuværende i dybde og omfang.

Flertallet af bankdirektørerne forventer, at det næste år til halvandet byder på negativ vækst og flere bankkrak, viser undersøgelsen, som 44 af 106 adspurgte bankdirektører har deltaget i.

Men hvis bankerne frygter en ny, voldsom finanskrise, er det deres egen skyld, påpeger en ekspert.

"Bankerne har ikke lært noget, og derfor kommer vi igen ud i en finanskrise. Bankdirektørerne tænker stadig kortsigtet, dels fordi de selv profiterer fra optionsprogrammer. De tænker stadig i, at det er kunderne, der skal betale gildet. Der er intet, der har ændret sig," siger finansrådgiver Kim Valentin fra Finanshuset til Jyllands-Posten.

Ifølge Peter Schütze, der også fungerer som Finansrådets formand, har bankerne under denne krise lært at takke nej til udlån.

/ritzau/