Banker frygter EU´s skatte-jernnæve

I værste fald vil EU hæve skatten også for de danske banker med 4 mia. kr. Men det er uklart, hvordan forslaget vil ramme den danske banksektor.

Billede fra finanskvarteret i London. Fold sammen
Læs mere
Foto: CARL DE SOUZA
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

I Finansrådet frygter man, at EU-kommissionens forslag kan blive en fordobling af den skat de danske banker betaler.

Her til eftermiddag var EU's skattekommissær Algirdas Semeta ude at markere sig på temmelig aggressiv vis, da han udtalte, at "...Vi har beviser for, at banksektoren i øjeblikket er underbeskattet sammenlignet med andre sektorers bidrag til de offentlige budgetter".

Han fortsatte med at sige, at "...der er gode grunde til at beskatte den finansielle sektor og gennemførlige måder at gøre det på".

Hvis man kigger på udtalelserne i lyset af de danske bankers  nuværende skattebetaling, så betaler danske pengeinstitutter hvert år en skat i form af lønsumsafgift på fire mia. kr. EU-Kommissionen foreslår, at der kommer en profit- og lønsumafgift, men endnu er det uvist, hvordan den rent faktisk bliver udformet.

"Hvis den bliver trukket fra den lønsumsafgift, de danske banker allerede betaler, kommer det ikke til betyde noget. Men hvis den bliver lagt oveni, vil der være tale om en fordobling af den skat bankerne betaler. Det tager vi af stand fra" siger cheføkonom Niels Storm Stenbæk til Business.dk.

"Der vil kun være en part til at betale den ekstra skat, og det er vores kunder i form af en højere rente. Vi synes, at det er forkert med højere skat på bankerne i en situation, hvor der er højere kapitalkrav fra EU og øget krav til betalingen til indskydergarantifonden," siger Niels Storm Stenbæk.

Han understreger dog, at han godt kan forstå, at der kommer et initiativ fra Kommissionens side.

"Der er en regning, som skal betales for finanskrisen og den hjælp som bankerne rundt omkring i EU har fået på grund af krisen. Men herhjemme har pengeinstitutterne selv betalt for bankpakkerne," siger Niels Storm Stenbæk.