Banker bremser iværksættere

Det er lovpligtigt at have en NemKonto i banken, hvis du er selvstændig. Men bankerne har ret til at afvise iværksættere, der beder om en erhvervskonto, og det bremser de små virksomheder, mener politikere, iværksættere og en ekspert.

Lise Klitsgaard blev mødt, af hvad kun betegner som en bureaukratisk mur, da hun ville oprette en erhvervskonto i Danske Bank. Hun endte i stedet med at få en erhvervskonto i anden bank. Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Alle danskere har ret til at gå ned i banken og oprette en almindelig indlånskonto, så de kan få udbetalt løn eller offentlige ydelser. Men det samme gælder ikke for erhvervskunderne.

Selv om det at drive virksomhed i Danmark kræver, at du har en konto i banken, er bankerne ikke forpligtede til at oprette erhvervskonti til selvstændige erhvervsdrivende. Og ved at sige nej til erhvervskunderne, risikerer pengeinstitutterne at blive en stopklods for iværksætteriet, mener flere sider.

»Jeg har hørt om flere, der ikke har kunnet få en konto, og det er selvfølgelig helt galt. Så længe bankerne ikke behøver at bekymre sig om, at folk skal have engagementer, synes jeg, det er en yderst mærkelig og usmagelig måde at sortere i kunderne på,« siger formanden for Dansk Iværksætterforening, Christian Walther.

John Norden fra Mybanker er også bekendt med problematikken, og han mener, at det er »fuldstændig uforståeligt«, at bankerne afviser små erhvervskunder, når de hverken beder om kredit eller har en kriminel baggrund.

»Det er jo hul i hovedet, og hvis jeg skal være helt ærlig, forstår jeg det heller ikke. Det er jo ikke en kredit, men bare en konto. Den positive vinkel er, at de ikke har tænkt sig om, mens den negative vinkel er, at de ikke vil have bøvlet. Altså, hvis det nu er en kunde, der ikke har så stor en forretning, tjener de ikke penge på den til at begynde med.«

Kæp i hjulet

John Norden mener, det er en kæp i hjulet for væksten, når bankerne siger nej til de små erhvervsdrivende. Han efterlyser, at bankerne kommer ud af starthullerne og viser lidt samfundssind, og han er overbevist om, at det også vil komme dem selv til gode på den lange bane.

»Det er fuldstændig uforståeligt for at sige det pænt og i øvrigt også noget pjat, for det må være en oplagt mulighed for bankerne. Der er ingen, der ved, hvornår det nye Skype kommer, heller ikke bankerne. Jeg forstår ikke, at de ikke er mere proaktive og synes, det er dejligt, at der kommer nye kunder, der måske udvikler sig til store, gode virksomheder,« siger John Norden.

Men ifølge bankernes brancheorganisation Finansrådet er det ikke så enkelt. Underdirektør Susanne Dolberg påpeger, at bankerne i dag er forpligtet til at undersøge virksomhederne meget nøje, når de står over for at indgå en kontrakt, blandt andet for at undgå hvidvaskning af penge eller anden kriminel baggrund.

Samtidig understreger hun, at det sjældent bare handler om en enkelt indlånskonto.

»Som seriøs virksomhed har du jo i sidste ende brug for mere end en NemKonto. Hvis iværksætterne skal have gang i forretningen, vil det kræve penge ud og ind af kontoen, og det vil ende med et udlån,« siger Susanne Dolberg, der i øvrigt ikke har indtryk af, at der går mange erhvervskunder rundt, der ikke kan få en konto.

Appel til politikerne

Det er iværksætteren Martin Thorborg, der tidligere har stiftet Jubii og i dag driver sitet Amino, hvor unge iværksættere mødes, dog ikke enig i.

»Det er noget, der tit kommer op på vores debatfora, og jeg tror, at problemet er mere omfattende, end man lige går og tror. Og jeg synes ærligt talt, at bankerne skal tvinges til at tage dem, for når der er virksomheder, der ikke etableres, fordi man ikke kan få en konto, sætter man nogle hjul i stå,« siger Martin Thorborg.

Christian Walther fra Dansk Iværksætterforening mener, det er på tide, at politikerne byder ind.

»Det er jo et produkt, man ikke kan undvære som selvstændig erhvervsdrivende. Man burde appellere til, at politikerne laver et regelsæt, ligesom man har gjort for private, der siger, at bankerne ikke må afvise erhvervsdrivende, medmindre der er tungtvejende argumenter,« siger han.

På Christiansborg er det kilde til undren, at iværksættere kan få nej til en almindelig konto i banken, når virksomhederne er forpligtede til at oplyse en konto til myndighederne.

»Jeg kan simpelthen ikke forstå, at bankerne siger nej til det. De har jo ingen risiko, så længe der ikke er bevægelse på kontoen. Hvis der ikke er yderligere for- pligtelser, skal det være sådan, at man kan få en konto som virksomhed,« siger Bjarne Laustsen (S), som er klar til at tage problematikken videre.

»Det er en af de ting, der medvirker til, at folk løber panden mod en mur og ikke kan begynde som selvstændige. Vi har brug for en ny iværksætterkultur, hvor bankerne spiller med og sørger for, at de erhvervsdrivende kan få de nødvendige konti.«

Også Venstres erhvervsordfører Kim Andersen mener, at det er problematisk, at bankerne kan sige nej til at oprette en erhvervskonto, når der ikke er tungtvejende årsager: »En iværksætter har naturligvis brug for at have en bankkonto. Det må være noget, erhvervs- og vækstministeren skal se på og må sørge for, at de selvstændige har mulighed for.«