Banker bremser boligdrømme

Hver fjerde bolighandel øst for Storebælt ryger på gulvet på grund af fedtede banker. Og vest for Storebælt er det hver femte bolighandel.

Foto: Scanpix.
Læs mere
Fold sammen
Bankerne er ikke altid med på at finansiere boligkøb, selvom sælger og køber allerede har fundet hinanden.

Det er konklusionen på en rundringning, som Danmarks største ejendomsmæglerkæde, EDC, har foretaget for Berlingske Business. Den viser, at bankerne i hvert fjerde tilfælde er skyld i, at en bolighandel falder til jorden på Sjælland. På Fyn og i Jylland er det hver femte handel.

"Det er et kæmpeproblem. Ikke bare for ejendomsmæglerne, men også for købere og sælgere, der i mange tilfælde må gå opgive handler, hvor der ellers er enighed om pris og vilkår," siger kommunikationschef i EDC, Jan Nordmann.

Undersøgelsen viser konkret, at 24 procent af samtlige bolighandler øst for Storebælt, hvor køber og sælger er blevet enige om vilkårene for en handel, blev opgivet i fjerde kvartal af 2008 alene på grund af manglende finansieringsvillighed fra banken. På Fyn og Jylland blev 20 procent af samtlige handler tabt på gulvet af samme grund.

Hvis det fortsætter, svarer det til, at 12-15.000 bolighandler i år går i vasken - 20-24 procent af 58.000 forventede bolighandler.

EDC mener, at tallet i virkeligheden er langt større.

Læs hele historien i Berlingske Business onsdag.