Banker brænder formue af i kontantselskab

Omkring 70 af landets banker skal betale en ekstraregning på 375 millioner kroner på grund af underskud i det fællesejede selskab, Bankernes Kontantservice. Filiallukninger og pengeløse banker er en del af forklaringen.

Forstædernes Banks filial i Hellerup er én af de mange filialer, der nu er pengeløs. En tendens der giver det bankejede BKS problemer. Fold sammen
Læs mere
Foto: Liselotte Sabroe
De seneste års tendens med filiallukninger har ikke kun ført til besparelser for landets banker. Det resulterer nu indirekte i en ekstraregning på samlet 375 millioner kroner for landets banker, skriver Børsen.

Bankernes Kontantservice, BKS - som er ejet i fællesskab af 70 banker og Nationalbanken - har nemlig fået særdeles svært ved at tjene penge, efter at mange af bankerne er begyndt at lukke filialer og gøre deres banker kontantløse.

Det skriver bestyrelsesformand i BKS, Peter Lybecker - der til daglig er direktør i Nordea - i et brev til bankerne.

»BKS har således i 2013 en væsentlig lavere omsætning end budgetteret og den budgettere omsætning vil ikke være mulig at indhente, heller ikke i de kommende år. Resultatet heraf er, at BKS vil have store driftsunderskud og derfor vil være underkapitaliseret,« skriver han i brevet.

Her slår Peter Lybecker plads, at der er behov for et fælles kapitalindskud på 150 millioner kroner til maj næste år, og samtidig bliver kontigentet hævet med 75 millioner kroner de næste tre år. Endelig varsler formanden en generel prisstigning på 20 procent på BKS's ydelser, som primært består i at aflevere, hente og opbevare kontanter.

Det er kun tre år siden, at bankerne og Nationalbanken i fællesskab stiftede BKS ud fra et ønske om at spare omkostninger på kontanthåndtering. Ifølge Børsen måtte de også sidste år skyde 100 millioner kroner ind i projektet sidste år.

Derfor ærgrer de nye meldinger flere af ejerbankerne. Blandt andre administrerende direktør i Middelfart Sparekasse, Martin Nørholm Baltser, der mener, at det fællesejede selskab har fejlvurderet sine opgavers omfang.

»Det er da helt vildt ærgerligt, men grundlæggende har jeg tillid til de mennesker, der sidder i bestyrelsen. Så må vi rebe sejlene og starte på ny,« siger han til Børsen.

Flere af konkurrenterne i branchen er dog begyndt at lure på mulighederne i BKS' problemer, heriblandt kontanthåndterings-selskabet Noka - der har mere end 5000 ansatte i Skandinavien - og har overtaget de norske bankers svar på BKS.

»I dag er det en glimrende forretning for os. Formenlig fordi vi har fokus på værdipapirhåndtering, mens bankerne har fokus på bankdrift,« siger Nokas administrerende direktør, Peter Junge.