Banker afviser dyrere boliglån

LD og ATP kræver et højere afkast af en ny type obligationer, men bankerne afviser den forøgede risiko.

Bankerne er lodret uenige med pensionskassen ATP og Lønmodtagernes Dyrtidsfond (LD) om konsekvenserne ved en ny type boliglån, der ventes at ramme markedet senere i år, skriver dagbladet Børsen fredag.

Som beskrevet i dagbladet Børsen i går vil ATP og LD, der er to af landets største obligationsinvestorer, kræve et højere afkast af de nye såkaldte SDO'er (særligt dækkede obligationer) end af de traditionelle realkreditobligationer.

ATP og LD mener, at SDO'erne indebærer en øget risiko, fordi der med dem vil blive gjort op med det fasttømrede balanceprincip i dansk realkredit - nemlig at værdien af ejendommene og obligationerne modsvarer hinanden.

Men bankernes brancheorganisation, Finansrådet, peger modsat på, at der med de nye boliglån følger et krav om, at værdien af ejendommen skal overvåges i hele lånets løbetid.

»Dermed skulle SDO'erne netop være mere sikre end de almindelige realkreditobligationer, fordi kreditrisikoen er lavere,« siger vicedirektør Klaus Willerslev-Olsen, Finansrådet til Børsen.