Banker aflyser prisfest på boliger i 2018

Modsat sidste år vil priserne på boliger i 2018 vokse mere afdæmpet, mener chefer i tre storbanker, der peger på strammere regler som årsagen.

Thomas F. Borgen CEO for Danske Bank ved CBS 100 år fejring, CBS Impact Topmøde. Fold sammen
Læs mere
Foto: Anne Bæk

Nye og skarpere låneregler på boligmarkedet vil mindske væksten i boligpriserne i det nye år. Det er en den samstemmende konklusion fra en række direktørerne i landets største banker ifølge Børsen.

»Det vil lægge lidt en dæmper på prisvæksten. Vi støtter reguleringen, fordi balancerede udviklinger er vigtige for os. Vi har været her i 147 år, og vi skal være her i 147 år til, så vi ønsker, at ting udvikler sig solidt, balanceret og forudsigeligt,« siger administrerende direktør Thomas Borgen i Danmarks største bank Danske Bank til avisen.

Det nye regelsæt kommer efter en prisvækst for ejerlejligheder i København på 8,6 pct. fra tredje kvartal 2016 til samme periode sidste år, skriver Børsen.

De strammere krav rummer to nye regler, hvis lånet overstiger 60 procent af boligens værdi, og hustandens samlede gæld kommer over fire gange årsindkomsten. Man kan i det tilfælde kun få lov at optage et variabelt forrentet lån med en løbetid på mindst fem år, og afdragsfrihed er på betingelse af en fast rente.

Reglerne vil »alt andet lige« dæmpe prisvæksten i specielt Aarhus og København, lyder det fra Jyske Bank-topchef Anders Dam.

Han bakkes op af direktør i Nordea Kredit Peter Smith, der mener, at den nye lovgivning »bredt vil lægge et negativt pres på priserne og især kunne mærkes på forældrekøb i storbyerne«.

Boligprisvæksten vil blive på ca. tre til fire procent på landsplan i 2018, viser en rundspørge blandt ni cheføkonomer ifølge Børsen.