Banker advarer mod udenlandsk bank-angreb

Et internt opgør truede med at splitte bankerne om indgrebet mod afdragsfrihed, men nu er bankerne enige om at advare mod at stække bankernes konkurrenceevne for meget mod realkreditten.

Foto: Thomas Lekfeldt
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Udenlandske banker med danske filialer kan måske få held til at udmanøvrere det omdiskuterede indgreb mod danskernes afdragsfrihed, som nu er ved at blive en realitet. Sådan lyder advarslen i et høringssvar fra bankernes brancheorganisation Finansrådet.

"Finansrådet antager, at overvågnings- og indberetningsordningen alene vedrører lån med pant i boliger i Danmark. Det fremgår ikke, om udenlandske pengeinstitutter, der opererer i Danmark gennem filialer, tilsvarende vil blive omfattet af overvågnings- og indberetningsordningen," fremgår det af skrivelsen som gav anledning til sværdslag bankerne imellem.


Det var en sag, hvor flere af landets top-bank- og finansdirektører havde svært ved at være i stue sammen. På den ene side stod Jyske Banks topfolk med Anders Dam i spidsen og advarede mod regelbyrde og uhensigtsmæssig indgriben i bankernes måde at agere på.

På den anden side trak Nykredit i trådene for at sikre sig mod voldsom konkurrence fra bankerne pga. indgrebet mod afdragsfrihed, der skal hæmme bl.a. afdragsfrihed via en række grænseværdier, som Finanstilsynet skal sikre at realkreditten overholder. Også Danske Bank blev indblandet, da der blev sået tvivl om, hvorvidt banken kunne liste sig udenom indgrebene med sine prioritetslån.

Men tirsdag kom det fælles høringssvar fra bankernes fælles brancheorganisation Finansrådet endelig. Som tidligere beskrevet i Berlingske Business er det kritisk overfor realkredit-forslaget. For bankerne er særlig kritiske overfor, at de skal underlægges en regelpakke, som egentlig kun er relevant for realkreditselskaberne, men i den lige konkurrences hellige navn mener f.eks. erhvervs- og vækstminister Henrik Sass Larsen altså, at bankerne også skal med.

Det står igen i kontrast til nationalbank-direktør Lars Rohdes udmelding i sagen. Jo, indgrebet mod afdragsfrihed har virkelig sat finanssektoren på den anden ende. Særligt et punkt synes at være omdrejningspunkt for en grundlæggende uenighed, som også Finansrådet peger på i høringssvaret. For hvad er egentlig hensigten med forslaget - at få danskerne til at nedbringe gælden, eller beskytte realkreditsektorens guldrandede realkreditobligationber?

"Hvis formålet har det bredere samfundsøkonomiske sigte at begrænse den samlede private gældssætning i Danmark, kunne det være nyttigt med et stærkere analytisk grundlag," skriver bankerne.

Høringsfristen på forslaget udløber onsdag.