Bankekspert: Ingen fare for kollaps trods prisfald i landbruget

Landbruget kan være på vej mod en ny krise, efter at priserne på blandt andet smågrise er dykket markant over den seneste periode, skriver erhvervsmediet Finans torsdag.

Foto: Iris. Fold sammen
Læs mere

Men der er ingen grund til at frygte, at det vil betyde deciderede kollaps i banksektoren, hvor særligt nogle af de mindre banker har store udlån til landbruget.

Sådan lyder det fra Lars Krull, der er bankekspert og seniorrådgiver ved Aalborg Universitet.

»Det er ikke min vurdering, at landbruget som sådan vil begynde at trække bankerne ned som sektor. Bankerne har kigget meget på den risiko, der kan være for prisændringer,« siger han til Ritzau Finans.

KAN RAMME HÅRDERE HOS VISSE BANKER

Han påpeger dog, at visse banker naturligvis er i en større risikogruppe end andre på grund af meget høj eksponering. Af de børsnoterede banker gælder det blandt andet Nordjyske Bank, Vestjysk Bank, Danske Andelskassers Bank (DAB) og Østjydsk Bank.

Blandt de større banker har også Sydbank tidligere haft store udfordringer med landbruget, men det er gennem en stribe tiltag blevet forbedret markant over de seneste år.

På scenen for ikke noterede banker er blandt andet Den Jyske Sparekasse en af de helt tunge landbrugsbanker. Og netop den bank har tidligere afsløret planer for en mulig børsnotering i år.

Samlet set har bankerne polstret sig meget fornuftigt siden den store landbrugskrise satte ind i årene efter finanskrisen. Men derfor vil tungt faldende priser stadig ramme hårdere hos de meget eksponerede banker, end tilfældet er andre steder.

»For dem, der i forvejen er svage og meget eksponerede mod landbruget, er det selvfølgelig spændende,« siger Lars Krull.

»Bankerne har generelt polstret sig med god indtjening de seneste år. I forhold til landbruget har de fleste af dem derudover taget nogle solide nedskrivninger. Man har over de seneste to år ikke set nogen banker, der sådan rigtigt har været plaget af store landbrugsnedskrivninger - ud over dem, der i forvejen har en meget høj eksponering,« fortsætter han.

KAN STÅ I MOD MEGET

Derfor er der ingen grund til at være bekymret for en større krise hos bankerne som følge af faldende priser i landbruget.

Heller ikke selv om det skulle blive endnu værre, end de fald man har set over de seneste måneder.

»Ethvert problem kan jo altid ramme hårdt, hvis det i forvejen i sig selv er hovedproblemet. Så bliver det jo bare større. Men det er ikke sådan, at jeg render rundt og er super nervøs. Det synes jeg ikke, at vi skal være over det her,« siger Lars Krull.

»Da priserne ændrede sig i opadgående retning, var der også mange, der var hurtige til at sige, at landbrugskrisen var ovre. Men der er sjældent nogen prisudvikling, der er lineær. Det går op og ned,« uddyber han.

STØRRE GENERELT BEHOV FOR LANDBRUGSPRODUKTER

En anden interessant faktor er, at verdens befolkning fortsat er i stor vækst, hvilket helt overordnet skaber mere efterspørgsel på fødevarer.

Og det er noget, som landbruget alt andet lige vil nyde godt af på sigt.

»Verdens befolkning vokser også, og lige om lidt er vi 7,8 milliarder mennesker på jorden. Så er der altså også flere, der skal bruge landbrugsprodukter, så vi skal passe på med at drage for store konklusioner,« siger Lars Krull.

»Og bankerne er som sektor meget bedre polstret i dag, end tilfældet var tidligere,« fortsætter han.