Bankdirektører reddet af fodfejl

Bagmandspolitiet fik ikke anke til landsretten afsted i tide – det reddede direktørnetværk fra risikoen for lange fængselsstraffe.

Bagmandspolitiet fik sidste år anket for sent, hvilket betød, at byrettens frifindelse af bl.a. Ebh Banks tidligere adm. direktør Finn Strier Poulsen står ved magt. Arkivfoto: Hans Christian Jacobsen Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Den forsinkede anke til Højesteret i sagen mellem Cimber Sterlings konkursbo og en stribe flyleasingselskaber er ingen enlig svale, når det kommer til alvorlige fodfejl hos politi og blandt advokater. I efteråret 2015 slap syv tidligere bankdirektører med skrækken, da bagmandspolitiet måtte opgive at anke en byretsdom til landsretten, fordi anken var indleveret for sent til Vestre Landsret.

I juli 2015 ankede bagmandspolitiet en byretsdom mod tidligere bankdirektører fra det såkaldte direktørnetværk, herunder EBH Banks tidligere adm. direktør Finn Strier Poulsen. Direktørerne var tiltalt for kursmanipulation, mandatsvig og bedrageri, men blev frifundet i byretten.

Bagmandspolitiet gik efter lange ubetingede fængselsstraffe til tidligere chefer i EBH Bank, Morsø Sparekasse og Sparekassen Kronjylland. Sagen er speciel, fordi den handler om forbrydelser begået i et tæt samarbejde mellem ledelserne i tre pengeinstitutter.

Men i september kunne Jyllands-Posten fortælle, at forsvarsadvokaterne havde klaget til Vestre Landsret, fordi bagmandspolitiet ikke havde overholdt de formelle tidsfrister for at anke. Bagmandspolitiet erkendte fejlen, men forsvarede sig med, at forsinkelsen skyldtes en fejl hos Postnord og ikke hos politiet. Og at der i alle tilfælde var tale om en bagatel, som ikke skulle afgøre, om en ankesag i landsretten skulle have lov til at køre.

Men bagmandspolitet gjorde regning uden vært. I oktober 2015 afgjorde Vestre Landsret, at ankesagen ikke skulle have lov til at køre, fordi anken mod direktørerne blev indleveret én dag for sent. Dermed stod byretten dom ved magt. Alle direktørerne var frifundet.