Bankdirektører bliver forgyldt trods krisen

Selvom deres banker har oplevet store fald i overskuddet, er en række bankdirektører alligevel steget i løn under finanskrisen.

Foto: Henning Bagger
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

En række bankdirektører mærker ikke just den økonomiske og finansielle krise på deres egen pengepung.

Siden 2007 er direktørlønningerne i de fire store danskejede banker Danske Bank, Jyske Bank, Sydbank og Nykredit Bank steget med 21 procent i gennemsnit, skriver Jyllands-Posten. I den samme periode er bankernes overskud til gengæld dalet med 77 procent i gennemsnit.

I en ny analyse fra tænketanken Cevea afsløres det, at opfordringen om løntilbageholdenhed i banksektoren stort set ikke er blevet fulgt. Og det sender et uheldigt signal, mener formanden for Dansk Aktionærforening, Niels Mengel.

- I en række tilfælde har lønstigninger på chefgangene næsten haft karakter af et tag selv-bord. Ofte har aktionærerne haft svært ved at sige stop på grund af stemmeretsbegrænsninger. Samtidig har et meget spredt ejerskab gjort det svært at samle en modstand. Det her er et emne, der bør sættes betydelig større fokus på fremover på de årlige generalforsamlinger, siger han.

Ifølge Jyllands-Posten er det ikke kun i landets storbanker, direktørerne kan hæve en høj hyre. Lignende stigningstakter finder man i en række mindre pengeinstitutter, skriver avisen.

Den har forgæves forsøgt at indhente kommentarer fra en række topchefer i bankverdenen, men de peger alle på Jørgen Horwitz, der er direktør for bankernes brancheorganisation, Finansrådet.

- Direktørlønninger besluttes af bestyrelserne, der har ansvaret for, at man har den rigtige ledelse. Og da bestyrelserne sammensættes af ejerkredsen, er det også op til ejerne at bedømme ansættelsesforholdene, siger Jørgen Horwitz.