Bankdirektør: Salg af filialer et væsentligt skridt mod genopretning

Østjydsk Bank har taget et væsentligt skridt hen imod en genopretning med salget af filialerne i Randers og Gjerlev, mener bankdirektør Max Hovedskov.

Foto: Lars Rasborg
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Bankdirektøren ser salget og en kommende kapitalforhøjelse som den bedste løsning, nu da man ikke kunne finde en køber til hele banken.

- Jeg mener, at det er et væsentligt skridt i retning af på et tidspunkt at kunne bringe banken ud af denne genopretning. I starten af juli meddelte vi, at vi gik i genopretning, og at vi ville undersøge mulighederne for et salg af banken eller at rejse kapital, siger Max Hovedskov og fortsætter:

- Vi har undersøgt mulighederne for et samlet salg af banken, og lad mig bare sige, at det kunne vi ikke. Derfor synes jeg, at det her er en god løsning i kombination med en senere kapitalforhøjelse.

Østjydsk Bank fortæller om reel interesse og diskussion med de parter, banken har været i kontakt med, og at det sandsynligvis har været de svage engagementer, der har forhindret et totalt salg.

- Jeg skal gerne stå ved, at vi har en del svage engagementer. Det er ingen hemmelighed, og det tror jeg har gjort, at det ikke har været tilstrækkeligt attraktivt for nogen at købe hele banken, siger Max Hovedskov og påpeger, at Østjydsk Bank imidlertid også har mange gode kunder, og at det nu handler om at få lavet en kapitalforhøjelse, så den østjyske lokalbank kan komme videre.

Salget af de to afdelinger gennemføres med en goodwillbetaling på 95,5 mio. kr., og Østjydsk Bank opnår et nettoprovenu ved salget på cirka 70 mio. kr. efter afholdelse af omkostninger relateret til overdragelsen, herunder betaling til Foreningen Bankdata for de to afdelingers udtræden.

Jutlander Bank betaler endvidere 24,5 mio. kr. for domicilejendommene tilknyttet afdelingerne, svarende til ejendommenes bogførte værdi samt 2 mio. kr. for inventar og installationer.

- Jeg mener, at vi vi får en fornuftig betaling. Der skal to til en handel, og når nu begge parter er tilfredse, er det nok den rigtige pris. Det betyder, at jeg får styrket kapitalen og kernekapitalen, ligesom jeg får jeg lavet en reduktion i de risikovægtede aktiver, forklarer Max Hovedskov.

Salget, der gennemføres med virkning fra starten af januar, vil alt andet lige medføre en forøgelse af Østjydsk Banks kapitalprocent med cirka 3,6 procentpoint, mens bankens egenkapitalprocent øges med cirka 2,6 procentpoint. Bankdirektøren ønsker ikke at fortælle, hvor kapitalprocenten og egenkapitalprocenten ventes at ligge, når salget er gennemført. Det vil fremgå af årsrapporten.

Ved udgangen af tredje kvartal udgjorde kapitalprocenten 10,7 mod Finanstilsynets solvenskrav på 12,9 pct. Et salg af aktier i DLR Kredit i oktober ventedes at løfte solvensen med 0,9 procentpoint.

Af fredagens meddelelse fremgår det blot, at Østjydsk Bank ved aflæggelse af årsrapporten for 2014 venter at kunne opfylde lovens mindstekrav for både kapitalprocent og egenkapitalprocent til trods for, at nedskrivningerne for fjerde kvartal 2014 ventes at ligge på omkring 30 mio. kr.

- Det her (salget red.) giver os et nødvendigt løft i vores solvens og kernekapital og dermed også lidt mere tabskapacitet. Men vi skal derudover have mere kapital ind. Det vil vi nu undersøge for at kunne hjælpe med rentabiliteten i det fremadrettede institut. Vi står tilbage med et pengeinstitut, der har en balance på 4 mia. kr., 15.000 kunder og cirka 90 medarbejdere. Når vi får lavet en kapitalforhøjelse, mener vi, at der er et levedygtigt pengeinstitut, siger Max Hovedskov.

Ifølge bankdirektøren er det endnu for tidligt at udtale sig om størrelsen på den ventede kapitalforhøjelse, endsige aktionærernes interesse for at deltage i en sådan.

- Vi har nu taget et væsentligt skridt, og nu vil vi så gå i gang med at undersøge mulighederne for kapitalforhøjelse, når vi kommer ind i 2015. Jeg forventer, at vi kan melde noget ud om det i løbet af første halvår, altså inden 30. juni, lyder det.