Bankdirektør i lånecirkus

En afdelingsdirektør i Amagerbanken har solgt private, dårlige pantebreve til et ejendomsfirma. Bagefter gav banken lån for 173 mio. kr. til det selvsamme firma.

Foto: Scanpix
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Det skriver Morgenavisen Jyllands-Posten.

Selskabet Enqel - et vejlensisk ejendomsfirma - indgik i 2008 en usædvanlig alliance med afdelingsdirektør Per Kirk-Andersen i Amagerbanken.

Først købte vejlenserne i juni 2008 nødlidende pantebreve for 10 mio. kr. af privatpersonen Per Kirk-Andersen. Derefter fik de mulighed for at sende tabene tilbage til Amagerbankens bøger, idet de umiddelbart efter blev storkunder i banken. Fra pantebrevshandlen i juni 2008 og frem til februar 2009 lånte Amagerbanken således 173 mio. kr. ud til vejlenserne.

»Hvis bankdirektøren med forsæt har tørret et forventet privat tab af på Amagerbanken, er der tale om mandatsvig. Man kan altid diskutere, hvor sikkert tabet har været. Jo mere sikkert og forventeligt, tabet har været, des mere taler det for, at det er mandatsvig,« siger professor ved Aalborg Universitet og ekspert i økonomisk kriminalitet Lars Bo Langsted til Jyllands-Posten.

Adm. direktør Jørgen Brændstrup er overrasket over avisens afsløringer.

»Ingen medarbejder i Amagerbanken må handle pantebreve uden aftale med banken. Og helt naturligt må man under ingen omstændigheder handle med bankens kunder. Sagen er helt ny for mig. Jeg vil nu bede om en redegørelse fra Per Kirk-Andersen,« siger Jørgen Brændstrup.