Bankdirektør efter tab: Kunne have lavet rekordoverskud

Arbejdernes Landsbank tabte millioner i første halvår. Paradoksalt nok var det den forsigtige tilgangs skyld.

Arbejdernes Landsbank har arbejdet meget aktivt for at sikre sig mod store tab på de mange aktier og obligationer, banken har liggende. (Foto: Torben Christensen/Scanpix 2016) Fold sammen
Læs mere
Foto: Torben Christensen

Arbejdernes Landsbank har arbejdet meget aktivt for at sikre sig mod store tab på de mange aktier og obligationer, banken har liggende.

Den forsigtighed kostede i første halvår banken 659 millioner kroner og bankede resultatet dybt i minus. Det fortæller administrerende direktør Gert R. Jonassen.

»Vi har 16 milliarder kroner liggende i obligationer og værdipapirer. Så vi bliver nødt til at sikre os mod stigende renter, der ellers vil kunne give os et enormt kurstab. Når så renterne falder, som de gjorde lige før halvåret sluttede, så har det en stor, negativ effekt.«

»Men jeg er ikke så bekymret, for det er et øjebliksbillede. Situationen er allerede ved at balancere igen, og det er jo ikke rede penge, der går ud,« siger bankdirektøren.

Han er helt tilfreds med strategien og ville trods det store tab ikke have gjort noget anderledes.

»Skulle jeg have været 100 procent bagklog, skulle vi ikke have sikret os overhovedet mod stigende renter. Så havde jeg lavet det bedste resultat i bankens historie. Men så havde jeg også taget århundredets største risiko. Og det er det, jeg ikke vil tage,« siger han.

Han holder fast i, at Arbejdernes Landsbank skal have sine mange milliarder investeret i værdipapirer og så mindske risikoen ved at indgå såkaldte renteafdækningskontrakter - dem der lavede tabet i første halvår.

»Alternativet havde været, at sætte alle vores milliarder i Nationalbanken til en negativ rente på 0,65 procent. Så havde jeg tabt over 100 millioner kroner før jeg kunne nå at blinke med øjnene,« siger direktøren.

Med en tab på 660 millioner kroner på renteafdækningskontrakter i første halvår bør der være rigeligt rum for, at det samme antal kroner kommer tilbage i andet halvår.

Alligevel forventer Arbejdernes Landsbank kun et resultat før skat på 325 millioner kroner for hele året.

»Der er et amerikansk valg senere på året, og jeg tør ikke sige, hvordan det ender. Så vi er forsigtige i vores forventninger til, hvordan resten af året går,« fortæller Gert R. Jonassen.