Bankdirektør advarer mod lynsalg af Vestjysk Bank

Statens har sat turbo på salget af Vestjysk Bank, men et forhastet salg vil koste dyrt, advarer topchef i Arbejdernes Landsbank, Gert Jonassen. Aktieugebrevet vurderer, at staten kan ende med at beholde banken.

Foto: Johan Gadegaard
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Mens nogle er bekymrede for, at staten vil gennemtvinge et lynsalg af Vestjysk Bank, vurderer andre, at staten kan ende med at beholde det udfordrede pengeinstitut.

Banken sendte regnskab på gaden torsdag, og det blev fulgt af et kursfald på hele 13,9 procent fredag, hvor aktien lukkede i en pris på 10,5 kroner.

Dermed er den blevet væsentligt billigere for en interesseret køber, og dermed kan en forhindring være ryddet af vejen eller i hvert fald gjort mere overkommelig. Kursstigninger havde nemlig gjort Vestjysk Bank dyr, særligt medregnet den overkurs, en interesseret køber skal tilbyde aktionærerne.

Og på trods af kursfaldet fredag er Lemvig-banken stadig for dyr vurderer Aktieugebrevet, som vurderer, at salgsprocessen kan ende med en status quo, hvor staten beholder banken, men kan anføre, at et salg har været forsøgt og dermed retfærdiggøre politisk, at der sendes flere penge efter den.

Hos Arbejdernes Landsbank har ordførende direktør Gert Jonassen en anden bekymring, nemlig at salget forhastes med store tab for staten og andre investorer. Det skriver Børsen mandag.

»Al erfaring siger, at hvis man forsøger at gøre noget hårdt og hurtigt, så koster det dyrt,« siger Gert Jonassen, efter at der er blevet sat ekstra skub i salgsprocessen.

Ifølge Børsens oplysninger har Jyske Bank, Sydbank, Handelsbanken og Spar Nord således fået adgang til kreditbøgerne i Vestjysk Bank, så de kan tage endelig stilling til opkøbspotentialet.

Vestjysk Bank er presset af de nye kapitalregler fra EU, som træder i kraft 31. marts, men Gert Jonassen mener alligevel, at banken ville have bedre af at arbejde sig i bedre form.

»I den situation, man er i, skal man nok vælge at rydde op. Når man har en skidt situation, så er det bedste, man kan gøre, at trække i arbejdstøjet og stille og roligt få ryddet op,« siger Gert Jonassen.

Den danske stat har valgt SEB Corporate Finance som rådgiver ved salget af Vestjysk Bank. Tidligere var intentionen at sælge banken i et stykke, men der er nu åbnet op for, at banken kan splittes op og sælges i bidder.

Der spekuleres i, om Sydbank og Spar Nord kunne finde på, at afgive et fælles bud på Vestjysk Bank og dele den efterfølgende, for den er for stor en mundfuld for Spar Nord alene, skriver Aktieugebrevet. For Jyske Bank vil et køb af Vestjysk Bank rydde en vigtig konkurrent af banen og give mulighed for store synergieffekter.