Bankchefer på anklagebænken i EBH-sag

Det komplicerede retsopgør efter den hedengangne EBH Bank tager sin begyndelse i dag - flere topchefer er tiltalt for kursmanipulation af særlig grov beskaffenhed.

Foto: Henning Bagger. EBH Bank i Fjerritslev kollapsede i efteråret 2008.
Læs mere
Fold sammen
Var der tale om kursmanipulation, da den nu krakkede EBH Bank købte aktier i Sparekassen Himmerland i 2008? Det forsøger anklagemyndigheden at bevise i den første del af den strafferetlige oprydning efter EBH Bank, der skydes i gang i Retten i Hjørring i dag, torsdag.

Her er fem ledende bankansatte - deriblandt Sparekassen Himmerlands tidligere direktør Svend Jørgensen og EBHs ekschef Finn Strier Poulsen - tiltalt for at have fusket med Sparekassen Himmerlands aktiekurs ved at lade de to banker foretage gensidige opkøb af hinandens aktier. Tesen er, at de to bankdirektioner holdt hånden under deres respektive bankers aktiekurs i begyndelsen af finanskrisen, hvor tendensen ellers var, at bankaktierne kom under voldsomt pres.

Anklagerne er alvorlige. Straframmen for kursmanipulation af særlig grov beskaffenhed, som tiltalen lyder på, er fire års fængsel, men justitsminister Morten Bødskov (S) har ytret ønske om at hæve den ramme til seks år.

Det retsopgør, der skydes i gang torsdag, er blot første del af et stort og kompliceret sagskompleks, der skal afdække, hvad der foregik i de finere kredse i Himmerland og Vendsyssel, da finanskrisen spidsede til - en krise, der blandt andet resulterede i, at ledelsen i EBH Bank i november 2008 måtte hejse det hvide flag og lade banken blive overtaget af Det Private Beredskab.

Første del af opgøret fokuserer på, om det var lovligt, at de to banker handlede aktier i sensommeren og efteråret 2008 - og om det var med til at holde hånden under Sparekassen Himmerlands aktiekurs.

Her købte EBH Bank aktier i Sparekassen Himmerland for omtrent ni millioner kroner, mens Fonden for Sparekassen Himmerland købte EBH-aktier for et tilsvarende beløb. Aktiekøbene var i anklagemyndighedens øjne med til at holde kursen oppe på begge bankers aktier.

Anklagemyndigheden rejser spørgsmålet: Hvorfor skulle de involverede overhovedet handle kursen op? Et motiv kunne være, at bankerne gerne ville have deres forretninger til at fremstå sunde og eftertragtede i de turbulente krisetider - men der er også et mere dystert motiv.

Det har nemlig vist sig, at begge bankledelser via optionsprogrammer havde udsigt til solide bonusser, hvis de formåede at holde deres respektive bankers aktiekurs over et vist niveau. Ifølge Jyllands-Posten havde Sparekassen Himmerlands topchef Svend Jørgensen udsigt til en gevinst på hele 19 millioner kroner, hvis han formåede at holde bankens aktiekurs over 600 kroner pr. aktie. Og det var netop det, der lykkedes i forbindelse med den handel med aktier, der fandt sted i 2008.

Anklagemyndigheden vil også se nærmere på, om EBH Banks topchef Finn Strier Poulsen var i en lignende situation, men grundet EBH-sagens kompleksitet, handler den indledende sag kun om manipulation med Sparekassen Himmerland-aktien - spørgsmålet om noget lignende skete med EBH-aktien, bliver først behandlet i en senere sag.

"Det er korrekt, at der i samme periode foregik et krydssalg, hvor Sparekassen Himmerland købte aktier i EBH Bank, men forholdet omkring manipulation med den aktie får sin helt egen sag. EBH-komplekset har vist sig at være meget omfattende, og derfor har vi delt sagen op i en række dele, som vil blive afgjort i løbet af det næste års tid," siger vicestatsadvokat Hans Fogtdal, der er med til at føre sagen, ifølge avisen.

Ledelsen i Sparekassen Himmerland har tidligere afvist, at der blev foretaget handler, som alene havde til formål at holde aktiekurser oppe i de to pengeinstitutter. Anklagemyndigheden mangler at bevise det modsatte, og i den forbindelse er en computer, som en tidligere ansat i EBH Bank havde i sit hjem, blive udslagsgivende.

Efter en ransagning af den tidligere EBH-ansattes hjem har Bagmandspolitiet nemlig fundet gemte optagelser af intet mindre end 23.000 telefonsamtaler - deriblandt samtaler fra bankens fondsafdeling.

En del af anklagemyndighedens bevismateriale er netop disse telefonsamtaler - og det vil over de næste ni retsdage i Retten i Hjørring blive mere klart, om anklagemyndigheden i dem har fundet noget, der kan afklare, hvad der skete - og hvorfor - i Himmerland i sensommeren og efteråret 2008.