Bankchefer kritiserer dansk enegang

Det har skadet den danske banksektor, at Danmark med Bankpakke 3 har været foregangsland for strammere regulering af den finansielle sektor, lyder det fra flere topchefer.

Det var Amagerbankens krak, der fik kreditvurderingsinstituttet Moody’s til at nedgradere en række danske banker. Det har skadet tilliden til den danske banksektor. Ligesom det er gået op for udlandet, at de som indskydere i danske banker med Bankpakke 3 rent faktisk kan tabe penge på et nedbrud i sektoren. Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Danmark skulle have ventet på fælles EU-regler i stedet for på egen hånd at have indført strammere regulering af den finansielle sektor gennem Bankpakke 3.

Så klar er meldingen fra flere af topcheferne i danske banker.

»I den finansielle sektor er vi bekymrede over, at vi gør os negativt bemærket i forhold til, hvad der er normen, men det er jo svært at lave om på nuværende tidspunkt. Amagerbanken har ramt alle banker,« siger ordførende direktør i Danske Bank, Peter Straarup, med henvisning til, at kreditvurderingsinstituttet Moody’s efter Amagerbankens krak nedgraderede en række danske banker - herunder Danske Bank.

Opmærksomhed i udlandet

Netop efter Amagerbankens krak er det gået op for udlandet, at de som indskydere i danske banker med Bankpakke 3 rent faktisk kan tabe penge på et nedbrud i sektoren.

Det kan gøre det både dyrere - og for mellemstore banker så godt som umuligt - at hente finansiering i udlandet, erfarer Berlingske Business.

I Nykredit fastslår koncernchef Peter Engberg, at anvendelsen af Bankpakke 3 har givet genlyd internationalt.

»Det skader tilliden til den danske banksektor, og det er langtfra gået ubemærket hen blandt de internationale investorer,« siger Peter Engberg.

Nej tak til Bankpakke 3

Danske Bank fortalte i Berlingske Business lørdag, at der slet ikke har været brug for de 24 milliarder kroner i hybrid kernekapital, som banken lånte gennem Bankpakke 2, og i sidste uge valgte bestyrelsen så at indstille til generalforsamlingen, at Danske Bank ikke tager stilling til Bankpakke 3.

»Vi gør det, fordi Danske Bank er så velkapitaliseret, at der ikke er grund til at tage stilling til en afviklingssituation. Men vi gør det også, fordi det er en ordning, som ikke er bredt forankret i det europæiske system, og vi mener, at det vil være et forkert signal at sende til især de internationale markeder, at man melder sig til bankpakken,« siger Peter Straarup.

I Jyske Bank melder topchef Anders Dam endnu skarpere ud med et »nej tak«. Han er bange for, at det kan misforstås, hvis banken melder sig ind under Bankpakke 3.

»Jyske Bank henter meget finansiering i udlandet, og på grund af det hælder jeg personligt til at opfordre vores bestyrelse til at overveje et nej,« siger Anders Dam og fortsætter:

»Vi vil gerne se fælles spilleregler, før vi kan overveje at gå med på det.«

Så vidt ønsker Peter Straarup ikke at gå med sin anbefaling til Danske Banks aktionærer.

»Vi mener ikke, at der er belæg for at tage afstand fra bankpakken. Men vi må følge udviklingen. Man kan ikke afvise, at der kommer en situation, hvor banken må sige nej til den, men det foreslår vi ikke aktuelt,« siger han.