Bankbryllupper ender ofte i krise

Fusion. Konsolideringen blandt danske banker fortsætter ufortrødent. Men historien er brolagt med ulykkelige fortilfælde, hvor fusioner ikke hargjort pengeinstutter stærkere - eller ligefrem har svækket dem yderligere.

Foto: Flemming Jeppesen
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Den danske banksektor skal konsolidere sig ud af krisen. Sådan har det længe lydt fra eksperter og politikere. Og sådan lyder det også forud for morgendagens forhandlinger på Christiansborg om en ny bankpakke. Men praksis viser, at bankfusioner ikke nødvendigvis er lykken.

Tværtimod.

Siden 2006 er antallet af danskejede pengeinstitutter ganske vist faldet knap en tredjedel fra 162 ved udgangen af 2006 til 111 medio august i år.

Men en række af de banker, som har fulgt opfordringen til fusioner, er havnet i alvorlige problemer.

Det viser Berlingske Business’ analyse af bankernes konsolidering gennem de sidste fem et halvt år.

47 banker og sparekasser er fusioneret ind i 31 forskellige små og mellemstore banker. Derimod har Danske Bank og Jyske Bank ikke deltaget i konsolideringen, mens Nordea har købt filialer af nødlidende banker. I samme periode er ni banker krakket og overtaget af Finansiel Stabilitet, mens kun få nye er kommet til.

I de fleste tilfælde er der tale om mikrokonsolidering, hvor to mindre banker i lokalområdet slår pjalterne sammen. Enkelte mellemstore banker skiller sig ud som særligt fusionsivrige, og i flere tilfælde er der sammenfald med banker, som i dag menes at være i økonomiske vanskeligheder.

Mest spektakulær er Fjordbank Mors, som inden krakket i juni nåede at fusionere med hele fire sparekasser og en bank i Salling-Mors-området. Også Max Bank i Næstved er med på listen over banker, der har fusioneret inden for de senere år. Sidste år gik banken sammen med den ligeledes kriseramte Skælskør Bank, som i 2006 overtog Flakkebjerg Sparekasse.

Angreb på statsgarantier

Trods den manglende succes for fusionsbankerne fastslår flere eksperter over for Berlingske Business, at der skal konsolidering til.

Derfor er et af de forslag, der skal diskuteres af forligskredsen bag bankpakkerne i morgen, muligheden for at stille statsgaranteret kapital til rådighed for pengeinstitutter, der vil indgå i fusioner.

Jesper Rangvid, der er professor i finansiering ved Copenhagen Business School, advarer imidlertid mod at tro, at fusioner med statgarantier i ryggen løser alle problemer:

»Det er helt forkert. Ejerne skal komme til at hoste op, når det går galt. Det koster ikke lige så meget for ejerne, når banken fusionerer, som hvis banken går ned,« siger Jesper Rangvid.

»Det er ejerne, der sidder med ansvaret, og det er dem, der skal tage tabene, hvis de har drevet banken dårligt. Derfor skal vi heller ikke for alt i verden fremme fusioner. Det er bare uheldigt, hvis systemet på den anden side modarbejder fusioner, der ellers ville være sket,« mener han.

Bankdrift kræver volumen

Når det alligevel er nødvendigt med yderligere konsolidering, skyldes det, at moderne bankdrift med hvad dertil hører af forskellige produkter, rådgivning og stigende administrative og tekniske krav, kræver en vis volumen, mener Michael West Hybholt, analytiker hos Small Cap Danmark:

»Den kritiske masse for at drive pengeinstitut på lønsom vis er steget og vil stige yderligere i de kommende år. De regulatoriske krav øges løbende og i kraft af teknologiudviklingen vokser omkostningerne til IT-systemer. Kravene til kompetenceniveauet for rådgivning om bankprodukter er også øget,« siger Michael West Hybholt.

Han forudser derfor, at bankfusioner blandt de mindste pengeinstitutter på sigt vil komme helt automatisk.

Problemet er blot, at mange af dem i øjeblikket har fokus på at løse deres problemer med indlånsunderskud og funding, hvilket forsinker konsolideringen.

Påtrængende behov for ro

Spørgsmålet er nu, hvordan politikerne kan fremme udviklingen. Flere eksperter fremhæver behovet for igen at få skabt ro omkring fundingen i den danske banksektor.

De negative eksempler på fusioner skræmmer nemlig i branchen - ikke mindst hos de større banker, vurderer Per Grønborg, aktieanalytiker hos Danske Markets:

»Jeg tror, de skræmmer rigtig meget. Det er meget svært at få overblik over en anden banks bøger på den korte tid, som der typisk er til rådighed,« siger Per Grønborg.

»Der mangler gennemsigtighed i den reelle egenkapital i de banker, der i givet fald skal overtages. Det er den største enkeltbegrænsning for for alvor at få gang i en konsolidering i den danske banksektor, som involverer de fire store banker. Men selvfølgelig kan nogle statsgarantier være med til at hjælpe på funding-problematikker og skabe yderligere mikrokonsolidering i sektoren,« siger han.