Bankbosser kan ånde lettet op: Krak var finanskrisens skyld

Selvom Østre Landsret i fredags idømte tre tidligere Capinordic Bank-folk til at betale en erstatning på over 90 millioner kroner, er dommen overraskende nok gode nyheder for de sagsøgte ledelser i Roskilde Bank, Eik Bank, EBH Bank og Løkken Sparekasse. Det vurderer advokat, der tidligere har arbejdet for Finansiel Stabilitet.

Capinordic's hovedsæde i Tuborg havn. Fold sammen
Læs mere
Foto: Nikolai Linares
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Sagsøgte direktører og bestyrelsesmedlemmer i en stribe krakkede banker kan trække vejret lettere oven på Capinordic-dommen i sidste uge.

Østre Landsret afviste nemlig at holde Capinordic Banks ledelse ansvarlig for bankens konkurs, ligesom landsretten fandt, at finanskrisen var en væsentlig årsag til bankens problemer. Endelig manede dommerne til forsigtighed med at tilsidesætte bank­ledelsers ret til at foretage forretningsmæssige skøn, når de bevilger lån.

Sådan lyder vurderingen fra advokat Søren Bergenser, som tidligere har udarbejdet en af Finansiel Stabilitets advokatundersøgelser af finanskrisens krakkede banker, nemlig den, der vedrører Sparekassen Østjylland.

En stribe tidligere bestyrelsesmedlemmer i Roskilde Bank, Eik Bank, EBH Bank og Løkken Sparekasse tilbringer formentlig en del af efterårsferien med at studere landsretsdommen over den tidligere ledelse i den krakkede rigmandsbank, Capinordic Bank.

Ligesom bankfolkene i Capinordic Bank er de forhenværende ledelser i blandt andet Roskilde Bank sagsøgt af Finansiel Stabilitet for mange hundrede millioner kroner som erstatning for uforsvarlig bankledelse. Alene Roskilde Banks tidligere ledelse og revision afkræves en erstatning på en milliard kroner.

Men forhenværende bankdirektør Niels Valentin Hansen og hans tidligere kolleger behøver ikke selv at arbejde sig igennem samtlige 1.330 sider i Capinordic-dommen. De kan nøjes med at lytte til Søren Bergenser, som generelt kalder Capinordic-dommen for godt nyt for alle de sagsøgte bestyrelsesmedlemmer og direktører.

Ledelsen ansvarlig for ni sager

»Den sagsøgte ledelse fra Capinordic Bank har vundet flest synspunkter. I alle bank­sagerne er det Finansiel Stabilitets opfattelse, at ledelserne helt generelt handlede uforsvarligt, og at det var årsagen til, at bankerne gik ned. Men det afviser Østre Landsret, som »kun« har fundet Capinordic-ledelsen ansvarlig for tab i ni konkrete engagementer,« siger han.

»Læren af Capinordic-sagen er, at det er umådeligt ambitiøst og vanskeligt for Finansiel Stabilitet at komme igennem med et generelt karaktermord på ledelsen. Landsretten har afvist, at alt, hvad der foregik i Capinordic Bank, var så uforsvarligt, at ledelsen var skyld i bankens konkurs. Det betyder, at Finansiel Stabilitet i de kommende banksager er nødt til at gå den tunge vej og påvise for hvert enkelt låneengagement, at det var uforsvarligt.«

Lån bevilget før finanskrisens indtog

Finansiel Stabilitet har ifølge Søren Bergenser endvidere lidt nederlag i forsøget på at påvise, at finanskrisen var uden betydning for vurderingen af Capinordic-ledelsens ansvar.

»Det afviser Østre Landsret fuldstændig. Dommerne skriver direkte, at det er væsentligt, at låneengagementer var bevilget, før Capinordic Bank modtog breve fra Finanstilsynet i september og december 2008, som advarede mod konsekvenserne af krisen,« påpeger han.

Endelig maner landsretten til forsigtighed »med at tilsidesætte det forretningsmæssige skøn, der er udøvet af bankens bestyrelse og direktion ved bevillingen af et lån«.

Ifølge Søren Bergenser er dette endnu et nederlag til Finansiel Stabilitets advokat Carsten Fode, som har påstået, at Capinordic-ledelsen handlede så uforsvarligt, at den ikke kunne gemme sig bag den sædvanlige business judgement rule.

Carsten Fode har kaldt Capinordic Bank for »den værste bank af dem alle« på grund af rigmandsbankens særlige setup med bare 40 velhavende kunder i et tæt netværk. Men Østre Landsret vurderer banken således:

»Landsretten finder, at Bankens forretningsmodel med store lån til forholdsvis få kunder, der i betydeligt omfang har været indbyrdes forbundet, har været risikabel og gjort Banken særligt sårbar for kunjunkturændringer, herunder finanskrisen i 2008. Efter bevisførelsen finder landsretten imidlertid ikke, at den valgte forretningsmodel, der tillige indebar et betydeligt indtjeningspotentiale for Banken, i sig selv kan anses for ansvarspådragende.«

TV: Capinordic skal betale godt 90 millioner i erstatning til Finansiel stabilitet