Bankbosser bliver bedt om at tie

I en intern røffel forsøger bankernes brancheorganisation, Finansrådet, at skabe ro på de indre linjer op til bankernes store og lukkede møde mandag.

Finansrådet afviser direktør Jørgen Horwitz, at meldingen til bankerne kan kaldes for en røffel Fold sammen
Læs mere
Foto: Torkil Adsersen

I et anstrengt forsøg på at holde sammen på den udskældte finanssektor forsøger bankernes brancheorganisation, Finansrådet, nu at få de åbne konflikter til at høre op. Det sker i en højst usædvanlig skrivelse til de topdirektører, som sidder i Finansrådets bestyrelse.

Bl.a. opfordres bankdirektørerne i røflen til at moderere deres sprogbrug, så det ikke fungerer negativt for branchens generelle omdømme, erfarer Berlingske Business. Det sker op til bestyrelsesmødet, der afholdes i forbindelse med Finansrådets årlige og lukkede arrangement for bankdirektører på Hotel Munkebjerg i Vejle på mandag.

Bankdirektørerne opfordres også til nøje at overveje, hvilke konsekvenser der kan udledes, når man udtaler sig i pressen om følsomme emner f.eks. om bebudede politiske tiltag over for sektoren. Tiltaget kommer, efter at Finansrådet for to uger siden sendte et brev til alle bankdirektører med overskriften »Ingen uenighed i Finansrådet«. Det kom, efter at skarpe udtalelser i pressen igen og igen havde skåret kiler ind i den som oftest på overfladen enige banksektor. Samtidig er vigtige forhandlinger om kravene til de systemisk vigtige banker (SIFI) ved at falde på plads på Christiansborg. Derfor kan de mange stridigheder vise sig negative for bankernes politiske indflydelse.

I forhandlingerne om de systemisk vigtige banker har det i dagbladet Børsen fremstået, som om Danske Bank og Nordea er uenige om, hvad man skal acceptere af krav fra myndighedernes side. Netop denne sag nævnes blandt andet i røflen ifølge Berlingske Business’ oplysninger.

Et endnu skarpere opgør stammer fra debatten om F1-lån. Her var Danske Banks ordførende direktør, Eivind Kolding, ude at bede politikerne om at forbyde realkredittens omdiskuterede F1-lån i Jyllands-Posten. Men allerede dagen efter i samme avis rasede Jyske Banks topchef, Anders Dam, mod Danske Banks topchef med meldingen: »Jeg havde foretrukket, at det her emne var blevet debatteret i Finansrådets bestyrelse, fordi forslaget er så kontroversielt, at det ellers risikerer at splitte sektoren i dette meget vitale spørgsmål. Og jeg vil gerne understrege, at jeg er meget skeptisk over for forslaget.« Også denne sag opridses i skrivelsen til bankernes øverste elite.

I Finansrådet afviser direktør Jørgen Horwitz, at meldingen til bankerne kan kaldes for en røffel:

»Det vil jeg ikke gå ind i. Jeg vil bare sige, at vi ikke oplever uenighed i sektoren.«Men opgøret om F1-lånet nævner I jo selv. Det tyder da på stor uenighed?

»Det kan godt være, at det i medierne kan se ud, som om der har været en uenighed, men der er ikke nogen uenighed,« lyder det fra Jørgen Horwitz.