Bankboss om faldende udlån: Et bump på vejen

Basisindtjeningen står stille, og bankudlånet falder hos Sydbank, men bankens topchef er alligevel tilfreds.

Karen Frøsig - topchef i Sydbank - har tirsdag kunnet præsentere et halvårsregnskab, hvor bankdriften ikke har leveret den store vækst, men andre elementer sikrer alligevel et markant spring fremad på bundlinjen. Fold sammen
Læs mere
Foto: CLAUS FISKER
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Et godkendt regnskab. Sådan beskriver Sydbank-topchef Karen Frøsig tallene for udviklingen i årets første seks måneder for landets fjerdestørste bank. Og det selv om basisindtjeningen på 2,1 mia. kroner er identisk med samme periode året før.

»Overordnet er det absolut et godkendt regnskab. Basisindtjeningen er jo flad, men i den økonomi, vi opererer i, og med de vilkår, vi er givet, så er det godkendt. Vi har et negativt rentemiljø, så jeg synes, det er rigtig godt gået, at vi har en basisindtjening, der er flad,« siger hun til Berlingske Business.

Vil altid gerne se vækst

Hun erkender dog, at hun »selvfølgelig gerne havde set indtjeningen blive øget«. Men nedskrivningerne er samtidig faldet ganske markant, og topchefen hæfter sig i stedet ved kvaliteten af lånebogen.

»Det ligger i sagens natur, at vi af en eller anden grund altid vil se tingene vækste. Men jeg kan godkende kvaliteten af vores forretninger, og det er vigtigt for mig. Den dag renterne kommer tilbage, så vil nettorenteindtægterne blive øget af sig selv, fordi man begynder at tjene penge på indlånene igen,« siger Karen Frøsig.

Hos Nordnet hæfter analytiker Per Hansen sig i stedet ved, at forrentningen af egenkapitalen hos Sydbank, der ligger på 14,2 procent, er i top, men samtidig også ved forretningsomfanget hos banken.

»Uanset hvordan man vender og drejer bankudlånet og korrigerer, ændrer det ikke ved at Sydbanks bankudlån står stille,« lyder det fra ham i en kommentar.

Bump, der kommer

Her henviser han til, at Sydbanks bankudlån på 76,9 mia. kroner er 0,3 mia. kroner mindre sammenlignet med samme tidspunkt sidste år. Det kommer efter flere års vækst i udlånet. Tilbage i 2014 fik Sydbank således vendt flere års fald og hævede udlånet med 1,9 mia. kroner til 68,5 mia. kroner, og ved udgangen af 2016 var det nået op på 77,2 mia. kroner. Men siden er det ikke gået frem.

Det er dog ikke noget, der bekymrer topchef Karen Frøsig frygteligt meget.

»Går du to-tre år tilbage, så var Sydbank en af de banker, der har øget udlånet ganske meget. Nu er der så et enkelt kvartal, hvor udlånet er gået en lille spids tilbage. Det er de bump, der kommer på vejen, og det skal man lære at håndtere,« siger hun.

Trods den flade udvikling i indtjeningen formåede Sydbank i øvrigt takket være den positive udvikling i nedskrivninger og en stærk fremgang i beholdningsresultatet at hæve bundlinjen før skat med 28 procent til 1,05 mia. kroner. Og Karen Frøsig er fortrøstningsfuldi forhold til bankens fremdrift i resten af året og på længere sigt.

»Vi står godt på markedspladsen. Selvfølgelig har vi mange privatkunder, og vi formidler også mange boliglån, men vi er en større erhvervsbank, end vi er en privatbank. Der er benhård konkurrence fra mange sider, og der er mange spillere på markedspladsen. Det er vigtigt for os, at vi er der for vores eksisterende kunder, og at vi får de rigtige kunder på bøgerne. Så sidder vi ikke og måler tallene så hårdt kvartal for kvartal,« siger hun afslutningsvist.