Bankboss: Fyringsrunde bringer os ikke på den grønne gren

En afskedigelse af hver tiende medarbejder skal spare 25 mio. kr. årligt i Vestjysk Bank, men det ændrer ikke ved, at den statsejede bank fortsat er i økonomiske vanskeligheder.

Indtægterne er blevet mindre i Vestjysk Bank, der har været på slankekur, og derfor skal omkostningerne justeres, siger Jan Ulsø Madsen, adm. bankdirektør i Vestjysk Bank. Fold sammen
Læs mere
Foto: Johan Gadegaard

Vestjysk Bank er på rette vej, men der er fortsat lang vej igen til for alvor at blive en sund bank.

Sådan lyder det fra Vestjysk Banks adm. direktør, Jan Ulsø Madsen, efter banken mandag har offentliggjort planerne om en reducering af omkostningerne med 25 mio. kr. årligt, hvilket betyder, at hver tiende medarbejder skal afskediges.

Banken har gennem en årrække været i store økonomiske problemer, og i foråret 2014 kunne banken ikke længere leve op til sit eget solvensbehov - da der ikke var nok kapital til at dække bankens risici - og dermed blev banken pålagt af Finanstilsynet at gennemføre en genopretningsplan.

Vestjysk Bank har siden slanket balancen og havde ved halvåret 2015 en økonomisk buffer på 84 mio. kr. til kravet om at udarbejde en genopretningsplan. Nu vil banken tilpasse omkostningerne til den slankede balance, og det skal ske ved at skære 50 stillinger af de nuværende 510.

Medarbejderreduceringen vil give en besparelse på 25 mio. kr. årligt, men adm. direktør Jan Ulsø Madsen erkender, at det er begrænset, hvor meget det batter i forhold til at komme ud af den nuværende pressede situation.

»Alt hjælper jo, men det er klart, at det ikke er dette, der gør, at vi kommer på den grønne gren. Det her er et element i planen, der skal sikre, at vi kommer sikkert igennem. Vi har kun vores omkostninger at arbejde med, og derfor betyder 25 mio. kr. også noget. Men det er ikke dét, der vender det,« siger Jan Ulsø Madsen.

En stor del af Vestjysk Banks udlån er rettet mod landbruget og ejendomssektoren. Det er to sektorer, som har været ekstremt hårdt ramt under krisen, og hvor den langvarige krise i landbruget fortsat er en trussel for banken i form af store nedskrivninger og tab, er det begyndt at se bedre ud i ejendomssektoren, lyder det fra Jan Ulsø Madsen.

»Det er klart, at vi bruger mange kræfter på landbruget og de udfordringer, som de har. Men vi har også en anden stor portefølje i form af ejendomssektoren, og den udvikler sig heldigvis mere positivt nu, end den har gjort tidligere,« siger han.

I juni lancerede Vestjysk Bank et nyt landbrugscenter, der skulle centralisere og specialisere arbejdet omkring de største landbrugskunder, og nu vil banken gøre det samme på ejendomskunderne og åbner således et nyt center, hvor de mest komplekse ejendomsengagementer samles.

Også på privatkundesiden bliver der oprettet et centralt center, der skal tage sig af de kunder, der i forvejen har sjælden kontakt med de lokale afdelinger. Det er netop ved disse centraliseringer, at Vestjysk Bank kan skære 50 medarbejdere. Ikke alle 50 bliver dog fyringer, siger Jan Ulsø Madsen.

»Nedgangen på 50 er fra 1. juli til 31. december, så den her specifikke øvelse, forventer vi, vil give en besparelse på mellem 25 og 30 medarbejdere. Men derudover har vi en relativ stor naturlig afgang af bestående medarbejdere,« siger han og fortæller, at banken frem til 28. september vil køre en proces, hvor organisationsændringen formelt gennemføres.

Organisationsændringen vil give nogle engangsomkostninger, som udgiftsføres i indeværende år, men det er endnu uklart, hvor store de bliver.

»Vi har ikke helt overblik over dem endnu, for det kommer an på, hvor mange der tager en frivillig fratrædelse, og hvor mange vi skal direkte afskedige. Men vi er sikre på, at vi kan holde det inden for vores basisdrift, så vi stadig lander på de 350-400 mio. kr. (resultat før nedskrivninger, red.), som vi tidligere har meldt ud,« siger Jan Ulsø Madsen.

På grund af de store økonomiske problemer i Vestjysk Bank igennem en årrække, er den danske stat kommet ind som hovedaktionær. Det er sket ved, at Vestjysk Bank i lighed med andre pengeinstitutter tidligere har haft statslige lån, og disse lån har Vestjysk Bank konverteret til aktier i banken.

På den baggrund ejer den danske stat nu omkring 82 pct. af Vestjysk Bank. Officielt har staten indtil videre ikke stillet særlige krav til bankens ledelse, og dette har ikke ændret sig, siger Jan Ulsø Madsen.

»Der er ingen nye signaler derfra. Vi driver banken stille og roligt, og vi har ikke fået ændrede eller nye signaler fra vores hovedaktionær. Vi mødes med vores aktionærer og orienterer dem med jævne mellemrum, og der er ikke sat nogen ekstra møder op i forhold til det,« siger Jan Ulsø Madsen.