Bankansatte raser: Nordea fyrer trods massivt overskud

Ansatte i Nordea er dybt utilfredse med stor fyringsrunde, samtidig med at storbanken har massivt overskud.

Foto: Brian Bergmann
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Chokerede Nordea-ansatte modtager nyheden om, at ledelsen vil skille sig af med 2000 medarbejdere - heraf op mod 650 medarbejdere i Danmark.

- I en tid, hvor Nordea er ved at blive en meget indbringende bank med fremragende ry i det finansielle marked, presser ledelsen spareplaner igennem på bekostning af medarbejderne. Det siger Steinar Nickelsen, formand for de ansatte i Nordea koncernens faglige organisation, i en pressemeddelelse.

Nordea kunne i juli præsentere et halvårsregnskab med kæmpe overskud på bundlinjen. Den svenske storbank landede i årets første seks måneder et nettoresultat på 10,5 milliard kroner. En stigning på 18 procent fra sidste års halvårsresultat.

Alligevel vælger ledelsen altså at sætte en stor sparerunde i værk blandt medarbejderne i forbindelse med den såkaldte New Normal-plan.

De bankansattes fagforening, Finansforbundet, undrer sig over, at netop Nordea har valgt at skære så kraftigt i medarbejderstaben.

- Nordea er jo en af de få banker, der har klaret sig uskadt gennem krisen. Jeg kan kun se fyringerne som en direkte følge af udmeldingen om, at bankens mål er en forrentning på 15 procent af egenkapitalen, siger Kent Petersen, formand for Finansforbundet.

Han mener, at Nordea glemmer, at det at drive bank også handler om at tilbyde kunderne en ordentlig kvalitet.

- Når man skærer så benhårdt, er det sandsynligt, at det vil gå ud over den kvalitet, for slet ikke at tale om det pres, det vil betyde for de medarbejdere, der bliver i banken, siger han.

Kent Petersen er bekymret for at Nordeas måde at prioritere på er en tendens, som andre banker vil følge.

- Hovedløse fyringer, der kan undergrave kvaliteten og stabiliteten, som er hjørnestenen i at drive bank, kan komme til at koste dyrt på længere sigt, siger han.

Web-TV: Jens Christian Hansen spår flere bankfyringer
/ritzau/