Bankansatte låner til discount-renter

Mens bankkunderne i øjeblikket betaler relativt høje renter på bil- og boliglån, fordi bankerne skal have dækket deres store tab, så nyder de ansatte i bankerne godt af den meget lave rente, som fastsættes af Nationalbanken.

Læs mere
Fold sammen
Det skriver Fyens Stiftstidende.

Bankfolk kan skattefrit og gebyrfrit låne til en favorabel rente, der er fem-syv procent lavere end kundernes, og det benyttes i udstrakt grad.

Fyens Stiftstidendes beregninger viser, at med et lån på f.eks. 400.000 kroner giver det et årligt frynsegode til de bankansatte på omkring 16.000 kroner. Dertil kommer de meget store rabatter på gebyrer, som de ansatte undgår i forbindelse med låntagning og omlægninger.

I Jyske Bank låner de ansatte eksempelvis beløb op til en halv million kroner til en aktuel rente på godt to procent og beløb derudover til en rente på 3,8, oplyser HR-direktør Knud Nørbo til Fyens Stiftstidende.

"Det er jo selvfølgelig en favørpris i forhold til markedsprisen, men jeg tror også, at andre arbejdspladser giver en mulighed for at handle virksomhedens varer billigere til de ansatte," siger han.

Desuden slipper de ansatte for de gebyrer, som normalt tilfalder banken. Er der eksempelvis tale om et lån på 400.000 kroner, vil medarbejderen spare 4600 kroner i gebyr.

Generelt betaler bankansatte typisk kun et fast tillæg på 0,5-1,5 procent oven i den rente, som banken selv skal betale for at låne pengene, og det giver i øjeblikket de bankansatte en rente på 2-3,5 procent på et boliglån, som almindelige kunder skal betale 8-9 procent i rente.

Socialdemokraternes skatteordfører, Nick Hækkerup, mener, at meget store frynsefordele bør beskattes, og han vil nu tage sagen op.

"I de tilfælde, som nævnes her, er der jo ikke tale om, at bryggeriarbejderen kan købe lidt billigt øl og vand," siger han.