Bankansatte frygter at ny skattereform vil koste job

De bankansattes organisation, Finansforbundet, frygter, at det kommer til at koste job i branchen, hvis regeringen får gennemført en forhøjelse af den såkaldte lønsumsafgift

Foto: Torben Christensen
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Ifølge Politiken må de danske banker må til lommerne, når regningen for regeringens skattereform skal betales. Som et led i reformen vil regeringen hæve den såkaldte lønsumsafgift, som bankerne betaler, med 1,8 procent til 12,3 procent, hvilket giver 390 millioner kroner.

Men det advarer Finansforbundet altså imod.

"Tiltaget vil være et samfundsøkonomisk fejlskud, der vil betyde endnu flere fyringer og et faldende skatteprovenu. Det er stærkt overraskende at en regering bestående S, SF, R nu direkte melder ud, at de ønsker at øge beskatning af arbejdskraften. Det virker som om, at iveren efter at beskatte den finansielle sektor skygger for fornuften og omtanken i forslaget. En øget lønsumsafgift er beskatning på arbejdskraft og vil hæmme væksten og skade det langsigtede provenu", mener Kent Petersen, formand for Finansforbundet.

Finansforbundet foreslår, at man i stedet for at beskatte arbejde i sektoren indfører en afgift, der beregnes på grundlag af virksomhedernes forretning.

"Naturligvis skal sektoren bidrage til samfundet på linje med andre sektorer. Men det burde gøres på en måde, hvor staten kan være sikker på sin indtægt og medarbejderne ikke skal betale med deres job. Det det kan faktisk lade sig gøre – f.eks. via en skat på virksomhedernes balance, som ikke fungerer som et direkte incitament til at skære i medarbejderskaren og er mere holdbar vej til indtægter for staten, fordi ingen virksomhed har interesse i at reducere forretningen", siger Kent Petersen.