Vil du lytte videre?
Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.
Allerede abonnent? Log ind
Skift abonnement
Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.
Hov, giv os lov at afspille podcasten. Den er klar, når du har klikket ‘Tillad alle’
Af hans lånedokument, som også Berlingske Business har kigget nærmere på, fremgår det, at prisen på lånet var 1,75 pct. oven i i den såkaldte LIBOR-sats, som er en rentesats for usikrede lån, der fastsættes i London. Men når man kigger de efterfølgende renteopkrævninger igennem, har banken f.eks. i 2010 opkrævet 4,9 pct. i rente. Men LIBOR-renten var kun ca. 0,25 pct. på det tidspunkt, så det tyder på, at Henrik Elstrup er blevet opkrævet en alt for høj rente:
»Vi må jo konstatere, at forskellen i forhold til LIBOR tyder på, at banken har opkrævet 2,5 til tre procentpoint ekstra i rente. Jeg vil anslå, at det har kostet os omkring 200.000 kr.,« siger Henrik Elstrup, der afviser, at han på noget tidspunkt skulle have modtaget information om en renteændring fra banken for lånet, der var på ca. 3,8 mio. kr., men optaget i schweizerfranc. Ifølge Berlingske Business’ oplysninger er sagen om den mystisk høje rente ikke et enestående tilfælde i Danske Andelskassers Bank. I forvejen er Danske Andelskassers Bank netop blevet meldt til politiet i en sag om aggressivt salg af aktier for lånte penge til kunderne. Også en sag om kursmanipulation er blevet rejst omkring det omstridte pengeinstitut.
Sagen om renten er så usædvanlig, at Finanstilsynet har valgt at gå ind i den:
»Vi har fået en henvendelse fra en kunde, som tyder på, at der er behov for at kigge nærmere på forholdet. Derfor har vi afkrævet banken en redegørelse,« siger Finanstilsynets vicedirektør Julie Galbo.
Forbrugerrådets Troels Holmberg, der også sidder i Pengeinstitutankenævnet, oplyser, at der tidligere har været lignende sager i ankenævnet. Men det ser ikke godt ud, hvis der er tale om flere sager, mener han:
»Det er jo alvorligt, hvis der er tale om en systematisk fejl, hvor mange kunder har betalt en forkert rente. Det kan jo potentielt betyde en meget stor erstatning for banken, hvis det er tilfældet.«
I Danske Andelskassers Bank vil man ikke kommentere enkeltsager, men man bekræfter dog, at Finanstilsynet har bedt om en redegørelse i sagen.
8 / finans