Bank undersøges for rentefusk

Danske Andelskassers Bank har tilsyneladende opkrævet højere renter, end hvad der er aftalt med mindst én kunde. Sagen er så alvorlig, at Finanstilsynet kræver en redegørelse af banken.

Arkitekt Henrik Elstrup kom til at betale en højere rente, end han mente, der var aftalt med banken. Foto: Claus Fisker Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Kan man overhovedet stole på de renter, som banken opkræver for et lån? For arkitekt Henrik Elstrup (billedet) ser svaret ud til at være et rungende nej. For han har undersøgt renterne på et millionlån, han optog i Danske Andelskassers Bank i 2006.


Af hans lånedokument, som også Berlingske Business har kigget nærmere på, fremgår det, at prisen på lånet var 1,75 pct. oven i i den såkaldte LIBOR-sats, som er en rentesats for usikrede lån, der fastsættes i London. Men når man kigger de efterfølgende renteopkrævninger igennem, har banken f.eks. i 2010 opkrævet 4,9 pct. i rente. Men LIBOR-renten var kun ca. 0,25 pct. på det tidspunkt, så det tyder på, at Henrik Elstrup er blevet opkrævet en alt for høj rente:

»Vi må jo konstatere, at forskellen i forhold til LIBOR tyder på, at banken har opkrævet 2,5 til tre procentpoint ekstra i rente. Jeg vil anslå, at det har kostet os omkring 200.000 kr.,« siger Henrik Elstrup, der afviser, at han på noget tidspunkt skulle have modtaget information om en renteændring fra banken for lånet, der var på ca. 3,8 mio. kr., men optaget i schweizerfranc. Ifølge Berlingske Business’ oplysninger er sagen om den mystisk høje rente ikke et enestående tilfælde i Danske Andelskassers Bank. I forvejen er Danske Andelskassers Bank netop blevet meldt til politiet i en sag om aggressivt salg af aktier for lånte penge til kunderne. Også en sag om kursmanipulation er blevet rejst omkring det omstridte pengeinstitut.

Sagen om renten er så usædvanlig, at Finanstilsynet har valgt at gå ind i den:

»Vi har fået en henvendelse fra en kunde, som tyder på, at der er behov for at kigge nærmere på forholdet. Derfor har vi afkrævet banken en redegørelse,« siger Finanstilsynets vicedirektør Julie Galbo.

Forbrugerrådets Troels Holmberg, der også sidder i Pengeinstitutankenævnet, oplyser, at der tidligere har været lignende sager i ankenævnet. Men det ser ikke godt ud, hvis der er tale om flere sager, mener han:

»Det er jo alvorligt, hvis der er tale om en systematisk fejl, hvor mange kunder har betalt en forkert rente. Det kan jo potentielt betyde en meget stor erstatning for banken, hvis det er tilfældet.«

I Danske Andelskassers Bank vil man ikke kommentere enkeltsager, men man bekræfter dog, at Finanstilsynet har bedt om en redegørelse i sagen.

8 / finans