Bank-formand: Blev tilbudt Amagerbanken for én krone

Et tilbud alle sagde nej til: Lånebøgerne i banken var så dårlige, at ingen turde bide til bolle.

Bent Naur på sidste års generalforsamling i Lokale Pengeinstitutter. Fold sammen
Læs mere
Foto: Henning Bagger
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Flere banker fik tilbuddet om at overtage hele Amagerbanken for et symbolsk beløb, inden den blev overført til Finansiel Stabilitet, siger formanden for de Lokale Pengeinstitutter.

"Angiveligt blev flere banker tilbudt at købe Amagerbanken for 1 krone, men bankens kreditbog var simpelthen så dårlig, at der var ikke nogen, der bed på," siger Bent Naur - administrerende direktør i Ringkjøbing Landbobank og formand for sammenslutningen af Lokale Pengeinstitutter - i sin tale ved foreningens årsmøde i Aalborg.

Til sidst blev de sunde dele af banken solgt til Bank Nordik, mens de tungeste skyldnere bliver stående i statens skraldespandsselskab for krakkede banker.

Bent Naur vil ikke uddele samme ros til Bankpakke 3, som han ved flere lejligheder har uddelt til de to første bankpakker. Ved Amagerbankens afvikling gennem Bankpakke 3 led indskydere og seniorlångivere nemlig tab, hvilket har kostet sektoren både imagetab og nedgraderinger fra det internationale kreditvurderingsbureau Moody's.

"Det er tankevækkende, at man i kriseramte lande som Irland, Grækenland og Portugal kan løse bankproblemer ved at tilføre ny kapital og yde lån og garantier, uden at seniorlångivere og almindelige indskydere taber penge, når vi ikke kan klare at løse Amagerbanken på denne måde herhjemme. Selv om denne banks problemer i sammenligning mest af alt minder om bagateller. Det er svært at forstå, og udlandet forstår det heller ikke," siger Bent Naur.

I sidste uge købte Banknordik de sunde dele af Amagerbanken for 235 millioner kroner. Der var efter sigende 11 bejlere med i budrunden. Men Bent Naur mener sagtens, at den uheldige effekt, som Amagerbankens krak og brugen af Bankpakke 3 gav, kunne have været undgået, hvis man tidligere havde set i øjnene, at det var nødvendigt med en sådan medgiftsordning, som økonomi- og erhvervsminister Brian Mikkelsen (K) siden har lanceret.

"Staten og Indskydergarantifonden, det vil sige pengeinstitutterne – som var de suverænt største kreditorer i Amagerbanken – står p.t. til at miste henholdsvis ca. 5,6 mia. kr. på individuelle lånegarantier og 2,4 mia. kr. på dækkede indlån, altså til sammen ca. 8 mia. kr. Mon ikke vi kunne have solgt Amagerbanken for en medgift under 8 milliarder kroner," spørger Bent Naur:

"Og så havde vi slet ikke haft en bankkrise nu."

INFOSHOP: Analyse: Skal du investere? Her er bankerne, der værd at investere på