Bank dækker kunders tab efter dårlige råd

Sparekassen Kronjylland overgiver sig og køber risikable obligationer tilbage fra kunder, som har lidt store tab, efter kritik fra Pengeinstitutankenævnet.

Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Kunder i Sparekassen Kronjylland kan se frem til at få dækket deres tab i forbindelse med køb af de risikable obligationer kaldet Scandinotes. Flere danske banker solgte de risikofyldte obligationer pænt pakket ind som stensikre investeringer - og har efterfølgende fået hug for det af blandt andet Pengeinstitutankenævnet.

Derfor vælger den jyske sparekasse nu at købe obligationerne tilbage fra deres kunder, siger direktør i Sparekassen Kronjylland Ove F.H. Knudsen. Det sker, efter Sparekassen Kronjylland har tabt to sager i Pengeinstitutankenævnet, samt haft to uvildige eksperter til at vurdere de resterende sager.

- Med baggrund i det, og at vi som udgangspunkt følger ankenævnets afgørelser, har vi besluttet, at vores kunder ikke skal vente længere og køber størsteparten af de Scandinotes obligationer, der er solgt via Sparekassen tilbage, siger Ove F.H. Knudsen i en pressemeddelelse.

Scandinotes II og III er obligationer, der er udstedt for at yde lån til 22 hovedsageligt danske pengeinstitutter. Flere investorer har tabt penge på dem, fordi nogle af de banker, der har hentet lån fra obligationerne, er de krakkede banker Roskilde Bank, Fionia Bank og Ebh Bank.

Flere andre banker har ligeledes fået hård kritik for at have vildledt kunderne i forbindelse med salget. Blandt andet har Jyske Bank fået flere påtaler af Forbrugerombudsmanden. I Jyske Bank tabte omkring 10.000 kunder samlet 800 millioner kroner på obligationerne. Heraf er 725 kunder med et samlet tab på 325 millioner kroner gået i gang med et gruppesøgsmål for at få erstatning.