Banebrydende design skal ændre verden

Index Award kårede torsdag aften fem vindere af den prestigefulde pris. Priserne blev givet til design med potentiale til at forbedre liv verden over.

Foto: Index Award 2015 hjemmeside Fold sammen
Læs mere

At rense verdenshavene for plastik, lære hele verden nye sprog og reducere blindhed med 80 pct. Ambitionerne er høje blandt de fem vindere af verdens største designpris INDEX, som torsdag aften blev kåret i Helsingør.

Index Award tildeles design, som er andet end bare pænt at se på. De nominerede design skal kunne forbedre liv, være innovative eller løse globale udfordringer. Processen for at finde de fem vindere har været lang og omfattende. Juryen har bestået af 11 medlemmer fra ni forskellige lande.

Grundlægger og partner i virksomheden Ruby Cup, Veronica D’Souza, var jurymedlem for første gang. Hun fortæller om, hvordan juryen blandt andet har brugt tre hele dage sammen i Helsingør på at finde vinderne.

»I en verden hvor man får globale udfordringer blæst op i hovedet hele tiden, er det utrolig inspirerende at blive præsenteret for løsninger. Produktudviklerne venter ikke på politiske beslutninger, men tager problemerne i egen hånd og skaber selv løsninger,« siger Veronica D’Souza.

Sprogundervisning for fattige

Online-sprogværktøjet Duolingo var en af aftenens fem vindere. Grundlægger Luis von Ahn så et behov for en billigere vej til at lære nye sprog. Han skabte Duolingo, som giver selv verdens fattigste mulighed for at lære eksempelvis engelsk.

»Det betyder rigtig meget for os at vinde en pris som denne, for designet er en stor del af Duolingo. Brugeroplevelsen er ekstremt vigtig, og vi bruger godt design og spil-elementer for at gøre det sjovt at lære et nyt sprog,« siger Luis von Ahn.

Duolingo har eksisteret siden 2011 i form af en hjemmeside og en app og har over 100 mio. brugere fordelt over hele verden. Duolingo favner bredt, og brugerne tæller både verdens fattigste og rigeste mennesker. Det er ifølge Luis von Ahn et stort kvalitetsstempel, at også ressourcestærke mennesker vælger Duolingo som deres sproglærer.

»Målet er at gøre kvalitetsuddannelse tilgængelig for alle, lige meget om du er fattig eller rig. Duolingo bliver brugt til at undervise elever i nogle af de fattigste områder i Colombia og Guatemala, Bill Gates har også fortalt, at han bruger vores app til at lære fransk,« siger Luis von Ahn.

Tesla ved, hvad det vil sige at vinde en INDEX Award, for det var anden gang, at den amerikanske virksomhed kunne gå hjem med en.

Første gang var i 2007, hvor den dengang et år gamle virksomhed vandt prisen for deres første elbil. I år løb Tesla Powerwall af med prisen for design til hjemmet. Vice president i Tesla Diarmuid O’Connell mener at prisen har stor betydning, fordi den viser, at produkterne kan tale for sig selv.

»Vi vandt i 2007, da INDEX Award så potentialet i vores Tesla Roadster, der har banet vejen for vores Tesla Model S. Vi bruger ikke penge på annoncer, så vores forretning er afhængig af gode produkter og mund-til-mund metoden. Derfor betyder det også meget for os at få en pris som denne,« siger Diarmuid O’Connell.

Business TV: Tesla: »Potentialet er ubegrænset«