Bananspisende danskere glade for Fairtrade

Danskerne er vilde med fairtrade. Sidste år steg salget af fairtrade i danske detailbutikker med 17 procent til næsten 870 mio. kr. Og bananer er et hit.

Foto: LUIS ACOSTA
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Det er let at kende de Fairtrade-mærkede varer i supermarkederne. Det er mærket, der er blåt og og grønt med en bonde, der vinker som symbol på, at han siger tak, når forbrugeren vælger Fairtrade.

Varer med det lille blågrønne mærke er mere og mere populært hos danskerne.

»Bananer er absolut den Fairtrade-vare, vi sælger mest af. Derefter er det kakao, kaffe, rørsukker og te,« siger CSR-chef Thomas Roland fra Coop.

Ifølge organisationen Fairtrade Danmark steg salget i detailsektoren med cirka 17 procent til 868 mio. kr. på det danske marked  i 2016. Det betyder, at Fairtrade-mærket fortsat bliver langet mere og mere over disken.

Når danskerne køber mere Fairtrade, bliver den såkaldte Fairtrade-bonus, som bønder og arbejdere i fattige lande får, også højere.

»Trenden har også godt fat i de politisk bevidste forbrugere i disse år. Men på den stribe af produkter fra udlandet som for eksempel bananer, chokolade og kaffe, som vi nødigt vil undvære, uanset hvor gode vores klimaintentioner er, så er det meningsfyldt, at der i det mindste knytter sig en social og økonomisk bæredygtighed til produkterne,« siger forbrugerekspert Anne Glad.

Fairtrade er en international mærkningsordning, der arbejder for, at bønder og arbejdere i nogle af verdens fattigste lande i blandt andet Latinamerika og Afrika får en mere fair indtægt og bedre arbejdsvilkår. Det kan give dem hjælp til at udvikle landbrugsproduktionen, bygge en skole eller sundhedsklinik. Samtidig bliver der taget hensyn til miljøet i produktionen. .

Fairtrade Danmark fortæller, at salget af bananer med det blågrønne mærke sidste år steg med cirka 20 procent i volumen, mens Fairtrade-kaffe gik frem med seks procent. Men der hvor danskerne gik mest amok var inden for kakao, hvor salget steg 78 procent. Kakao indgår bl.a. i chokolade i plader.