Bamse vinder global iværksætterkonkurrence

Verdens bedste kreative iværksætter er blevet kåret i København. Kroatien løb med førstepladsen med en kombineret bamse og pulsmåler, mens dansk teaterteknologi fik femtepladsen.

Bamser er stadig populære, og nu kan de måle dit barns hjerterytme. Her ses en bamseudstilling i Libanon. Fold sammen
Læs mere
Foto: STR
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Uden på ligner Teddy en helt normal bamse. Han har store øre og en blød næse. Men inde under plysset er han fyldt med sensorer, der kan måle dit barns hjerterytme og iltneniveau .

Bamsen, Teddy the Guardian som den hedder, er udviklet af Josipa Maji og Ana Burica fra Kroatien, som forleden løb med sejren ved Creative Business Cup 2013, verdensmesterskaberne for kreative iværksættere, der foregik over tre dage i København under Vækst- og Iværksætterugen.

Det var blandt andet Hans Kongelige Højhed Prins Joachim, minister for forskning, innovation og videregående uddannelser Morten Østergaard og direktør for Dansk Industri, Lars B. Goldschmidt, som uddelte i Industriens Hus i København.

Teddy The Guardian er omhyggeligt designet til at måle barnets hjerterytme, blodtryk, iltniveau og kropstemperatur. Når barnet knuger bamsen ind til sig, opfanger sensorerne signalerne og sender resultaterne til forældre og børnelæge via en tablet eller smartphone, der i sidste ende gør børnene mindre stresset.

Det var Center for Kultur- og Oplevelsesøkonomi som for andet år i afholdt Creative Business Cup - den internationale konkurrence med 36 forskellige lande. Hvert land holder en national finale, hvor vinderen sendes videre til den internationale finale, der afholdes i Danmark.

De danske deltagere ved iværksætterkonkurrence var Petter Medegard og Jakob Balslev fra Den Danske Filmskole med deres interaktive teaterteknologi, Cinema dell'Arte, som gør det muligt for publikum at interagere direkte med animationsfigurer på et lærred.

Når man ifører sig en særlig dragt, bliver det muligt at optage deres bevægelser med motion capture og sende dem til en computer. Computeren omdanner bevægelserne til tredimensionelle, animerede figurer, der bevæger sig på lærredet i samme øjeblik som skuespillerne.

Teaterteknologien indbragte dem en femteplads ved den kreative iværksætter konkurrence.