Ballmer optrapper mobilkrigen

Bedst som man troede, at kampen om mobilkundernes gunst ikke kunne blive mere intens, er der nu udsigt til yderligere optrapning af kampen om det højspændte mobilmarked. IT-kæmpen Microsoft er i offensiven.

Microsoft-topchefen Steve Ballmer om smartphone-krigen: "Konkurrencen er intens. Men det her er kun begyndelsen." Fold sammen
Læs mere
Foto: SAEED KHAN
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Washington DC: Hører man til dem, der stadig går rundt med en gammeldags Nokia-telefon i baglommen og ikke rigtig fik tjekket ud, hvad den såkaldte smartphone-revolution gik ud på, kommer man på overarbejde dette efterår.

Det i hvert fald hvad man kan forvente, hvis amerikanske Microsoft forstår at forløse de ambitioner, selskabet onsdag præsenterede på den årlige WPC-konference i USAs hovedstad.

På konferencens første dag var CEO Steve Ballmer meget aggressiv i sin retorik om selskabets comeback på markedet for tavle-PCer (som Apples iPad) - og den retorik fortsatte på andendagen, hvor der blev fremvist en hel række eksempler på det univers, der kommer til at udvikle sig rundt om det kommende Windows Phone 7-system.

“Konkurrencen er intens. Men det her er kun begyndelsen. Der vil blive solgt 450 millioner smartphones årligt allerede næste år,” sagde Andy Lees, der er chef for Microsofts mobil-forretning.

Læs også: Microsoft i flæsket på iPad

Microsoft-telefonen forventes lanceret til efteråret - og det danske marked for smartphones bliver dermed en heksekedel, hvor også Apples iPhone 4 bliver lanceret - samtidig med Google har annonceret, at Android-mobilplatformen får en ordentlig overhaling. Tilmed har Microsoft nu ambitioner om at få en bid af det buldrende marked for forbruger-rettede mobiltelefoner, hvor selskabet før har været svage.

“Vi skelner i mindre og mindre grad mellem, hvad der er forbruger-rettet og hvad der er rettet mod erhvervslivet. Alle vil have teknologi, der gør os mere produktive, kreative og forbundne,” lød budskabet.

Allerede mandag erklærede Steve Ballmer, at Microsoft er røget en hel generation bagud på smartphone-udviklingen, og derfor er der store forventninger til det Windows Phone 7-system, der allerede blev vist frem i begyndelsen af 2010, men som nu er ved at blive mere og mere klar til at blive sendt på markedet.

En af nyhederne er blandt andet, at Windows 7-baserede computere og Windows Phone 7-baserede telefoner kommer til at nyde godt af den øvrige udvikling inden for cloud computing - altså integration mellem internet og PC.

Skubber rundt af af sig selv

I praksis vil det sige, at telefonerne og computerne med internettet som mellemstation sørger for, at alt hele tiden er spejlet, så ting, man laver på sin telefon, automatisk også ligger på telefonen. På den måde bliver billeder, musik og alskens ting automatisk skubbet rundt mellem alle de enheder, som brugeren har. Det lyder simpelt - men når det opleves i praksis, virker det både smidigt og temmelig funktionelt.

Konkurrenten Apple har et lignende univers i form af tjenesten MobileMe, hvis funktionalitet dog er begrænset og en relativt dyr fornøjelse - og hvad angår den trådløse synkronisering af blandt andet indkøbt digitalt musik, må Apple for en gangs skyld se sig overhalet.

Samtidig kom det frem, at Windows Phone 7-baserede telefoner kan styres, låses og slettes via internettet, hvis man mister dem.

Microsoft er under et imagemæssigt pres for at lykkes med Windows Phone 7 - dels fordi selskabet er tvunget til at indhente det tabte, og dels på grund af den pinlige affære med de nyligt lancerede KIN-telefoner, der solgte så dårligt, at Microsoft valgte at hive dem af markedet efter kun to måneder.

Læs også: Amerikanere dumper iPhone 4

Ganske som både Apple og Google, har Microsoft erklæret, at Windows Phone 7 kommer til at blive en platform for annoncer, hvorved Microsoft også håber at komme med i kampen om det endnu meget lille marked for mobil-annoncer.

Windows Phone 7 er blevet meget vel modtaget af anmelderne, men rummer dog alligevel det indbyggede paradoks, at Microsoft konsekvent vælger at integrere telefonen med sine egne tjenester, der ikke nødvendigvis er dem, brugerne foretrækker.

Det gælder blandt andet søgemaskinen Bing og selskabets egen korttjeneste, der langt fra er så populær som konkurrenten Googles.

Læs også: Microsoft flopper med buttet iPhone-dræber

Til gengæld har Microsoft i sinde at bygge sociale netværk centralt ind i flere af selskabets produkter - herunder både telefonerne, Outlook og sågar også chat-tjenesten Messenger.

Dag to på konferencen bød også på en demonstration af det kommende Kinect-system til selskabets spillekonsol, Xbox 360. Kinect er en art hyperavanceret web-cam, der sluttes til spillekonsollen, og som derefter kan analysere og afkode brugernes bevægelser. Det betyder, at man kan smide joystics og controllere ud, og i stedet styre spil med hop og fagter.

Kinect ser umiddlebart ud til at være så velfungerende, at det dårligt kan blive en fiasko - omend underboen nok vil kvie sig ved hopperiet.