Ballademagere tvinger McDonald's til at lave særligt familieafsnit

Nu tilbyder en McDonald's i Aarhus familier, at de kan spise burgere i særligt afsnit på første sal. Her har de fred for højtråbende unge.

På McDonald's på Viby Ringvej råder personalet sit familiepublikum til at spise på første sal i et særligt familieafsnit. Bliver familierne nedenunder risikerer de at blive forstyrret af unge og larmende ballademagere. Foto: Kim Haugaard Fold sammen
Læs mere

AARHUS: En kæde spærrer trappen. Et skilt siger "forbeholdt familier" om første sal af McDonald's-restauranten på Viby Ringvej over for Vibycentret.

Et usædvanligt skridt. Men også et nødvendigt skridt, fastslår restaurantchef Gitte Andersen, der ikke har lyst til at miste familiekunderne til Vibys anden McDonald's på det store butikscenter Mega Syd.

For familier kan let miste lysten til både Big Macs og Quarter Pounders, når madroen brydes af larmende og til tider truende unge.Som det skete lillejuleaften for Ajaja Hyttel, hendes familie samt hendes mands bror.

»Vi havde lavet mad hele dagen, så vi tog på McDonald's for at spise aftensmaden der,« fortæller Ajaja Hyttel, der meget hurtigt blev meget træt af to grupper unge drenge af anden etnisk herkomst. De var mellem 13 og 16 år og larmede og smed rundt med maden oppe på restaurantens første sal.

Skudepisode i Højbjerg var internt opgør i det kriminelle miljø

»Jeg spurgte "hvad foregår der" og fik at vide, at jeg ikke skulle blande mig,« siger Ajaja Hyttel, der endte med at gå ned i stueetagen.

»Men de larmede helt vildt meget ovenpå. Jeg råbte "madro", men de blev ved med at jage hinanden, råbe, larme og slå på sæderne,« siger Ajaja Hyttel, der på et tidspunkt tænkte, at nu var det nok bedre, at personalet gjorde noget.

»Kan I ikke godt få dem til at dæmpe sig,« husker Ajaja Hyttel, at hun sagde til McDonald's-personalet.

Spidsede til

Men situationen spidsede til, da Ajaja Hyttels svoger forsøgte at dæmpe de unge.

»De stimlede sammen om ham og virkede så truende, at min mand måtte holde en af dem fast. Personalet kom til. Andre voksne mænd kom til. Det samme gjorde personalet. Det hjalp heller ikke,« fortæller Ajaja Hyttel.

Og dog. Da de efterhånden mange voksne blev stående, trak de unge sig.

Ondt blod mellem unge i Viby Syd: To grupper er i konflikt

De unge rykkede udenfor, hvor de larmede og opførte sig uroligt, mens Ajaja Hyttel og hendes familie spiste færdigt.»Det er virkelig trist, at 20 unge drenge kan ødelægge det hele,« siger Ajaja Hyttel.

Restaurantchefen beklager situationen.

»Det er træls. Det kommer vi ikke udenom. Vi prøver at tale pænt til de unge. Hjælper det ikke, beder vi dem forlade restauranten. Nægter de, ringer vi til politiet, som plejer at være hurtige til at komme,« siger Gitte Andersen.

Idræt er vejen væk fra ballade

McDonald's-restauranten på Viby Ringvej har tidligere haft en aftale med et vagtselskab.

»Men nu prøver vi med andre metoder. De går ud på at snakke med de unge og begynde at dele restauranten mere op, så familierne kommer op ovenpå,« siger Gitte Andersen.

»Det er de første skridt, vi tager. Nu holder vi øje med dem og griber ind, når der er optræk til det mindste. Vi vil sørge for, at det ikke er sjovt for dem at være her,« siger Gitte Andersen, der ikke kan mærke balladen på restaurantens omsætning.

»Men vi skal selvfølgelig sikre, at her er rart at være for alle, hvis det ikke skal gå ud over omsætningen på sigt,« siger Gitte Andersen.

Hun synes faktisk også, at taktikken er begyndt at virke.

»Jeg oplever færre og færre episoder. De ved, vi holder øje med dem, så jeg synes, at vi er på rette vej,« siger Gitte Andersen.

To mænd truet på livet: Nægtede at dele McDonald's mad

15 unge skabte uro ved Viby-kiosk

Tog kvælertag på McDonald's-ansat for en burger