Ballade om Telenor-topchef sparket til hjørne

Efter et to dage langt bestyrelsesmøde er der enighed om, at Sigve Brekke skal fortsætte på posten uagtet fusk med CV og overtrædelser af Telenors etiske regler.

Sigve Brekkes job som topchef for norske Telenor har i den seneste uge været genstand for en offentlig ballade med bestyrelsesformanden. Han var tidligere ansvarlig for Telenors forretninger i Asien, og det er her, at der har været uregelmæssigheder. Her ses Sigve Brekke, da han deltog i det folkelige arrangement i den sydindiske storby Hyderabad i april 2012, hvor Telenor satsede stort. Arkivfoto: Krishnendu Halder, Reuters/Scanpix Fold sammen
Læs mere
Foto: KRISHNENDU HALDER

En uges ballade i toppen af den norske telegigant, Telenor, endte onsdag formiddag med forsoning mellem topchefen og bestyrelsesformanden, der angiveligt skal have krævet, at topchefen selv sagde op.

I Oslo holdt Telenor onsdag pressemøde oven på et to dage langt bestyrelsesmøde, hvor skårene skulle klinkes. Meldingen fra både bestyrelsesformand Gunn Wærsted og topchef Sigve Brekke var, at der ikke er nogen personkonflikt, og at det er en enig bestyrelse, der bakker Sigve Brekke op.

Sigve Brekke overtog 17. august 2015 jobbet som koncernchef i Telenor, efter at den mangeårige teleboss Jon Fredrik Baksaas blev pensioneret. Gunn Wærsted, som er administrerende direktør for Nordea Bank Norge, tiltrådte i december 2015, da den norske erhvervsminister, Monica Mæland, fyrede den hidtidige bestyrelsesformand som følge af en bestikkelsesskandale i Usbekistan.

Pyntede på sit CV

Den norske stat ejer 54 procent af Telenor, der er Nordens (og Danmarks) næststørste teleselskab efter svensk-finske Telia.

Sigve Brekke, der var Telenors ansvarlige for Asien, blev i november 2015 afsløret i at have pyntet på sit CV, hvor han havde anført, at han havde en bachelorgrad fra Høgskolen i Telemark, hvilket han siden måtte indrømme var usandt.

Det er i Sigve Brekkes tid som Asien-chef, at bestikkelsessagen fra Usbekistan har buldret. Ligesom Telia har Telenors datterselskab tilsyneladende betalt millionbeløb under bordet for at få mobilsendetilladelse i landet. Pengene gik via et skuffeselskab i Gibraltar, som havde tætte forbindelser til Usbekistans præsidents datter, der på det tidspunkt havde ansvaret for telemarkedet i landet.

Sponsoraftaler i strid med etiske regler

Ifølge dagbladet Dagens Næringsliv har Telenor i 2013, mens Sigve Brekke var ansvarlig, udbetalt 6,2 millioner norske kroner til politiet og forsvaret i Bangladesh, hvor Telenor driver selskabet Grameenphone. Tidligere er det kommet frem, at Telenors interne revision i maj i år afdækkede, at 11 af 250 sponsoraftaler, som Grameenphone har i Bangladesh, er i strid med Telenors interne regler.

I november meddelte det norske Konkurransetilsynet så, at Telenor har udsigt til en bøde på 906 millioner norske kroner for at misbruge sin dominerende stilling på mobilmarkedet i Norge.

Tirsdag aften - efter to dages møde - udsendte Telenors bestyrelse en erklæring med opbakning til Sigve Brekke.

»Efter bestyrelsens opfattelse er Brekke den rette til at lede Telnors arbejde med at implementere den nye strategi. Medier har den seneste tid refereret sager fra Sigve Brekkes tid som leder af Telenor i Asien. Disse sager er tidligere færdigbehandlet af bestyrelsen,« hed det.

Bestyrelsesformand: En uheldig situation

Gunn Wærsted beskrev onsdag formiddag på pressemødet hele balladen som »en uheldig situation«.

»Der har været uenighed i bestyrelsen om koncernchef Brekke, men Sigve og jeg har faktisk haft en god tone og samarbejdssituation. Uenighederne om ledelsen er ikke knyttet til en bestemt sag, men jeg ønsker ikke at kommentere diskussionerne i bestyrelsen eller samtaler mellem Sigve og mig yderligere. Bestyrelsen er nu samlet i vurderingen af, at Brekke fortsætter,« sagde Gunn Wærsted ifølge NRK.no.

Hun var inde i overvejelserne om selv at trække sig fra posten, selv om erhvervsminister Monica Mæland tidligere har udtrykt sin tillid til bestyrelsen.