Ballade om bredbånd til bornholmerne

Det kommunalt ejede elselskab får med en lovændring mulighed for at lægge billet ind på ordren til 60 mio. statskroner, der skal sikre internetadgang i høj hastighed. Ødelæggende for konkurrencen, siger Dansk Industri. TDC rynker på næsen, men er klar til at slås.

Med en ny lov får elforsyningsselskabet Østkraft ret til at byde på opgaven med at sikre Bornholm hurtigere internetadgang. Men det er ikke en kommunal opgave, mener Dansk Industris branchesamarbejde for IT- og telekommunikation, ITEK. Arkivfoto: Niels Ahlmann Olesen Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

60 millioner kroner i statstilskud til at skaffe ordentlige internetforbindelser på Bornholm skaber ballade, fordi det bliver første gang, at et kommunalt ejet elselskab får lov til at byde – og med stor sandsynlighed vil få ordren, mener konkurrenterne.

Regeringen har i sin »Vækstplan.dk« afsat 30 millioner kroner årligt i 2014 og 2015 til at sikre internetforbindelser med høj hastighed på Bornholm, der i flere undersøgelser fra Erhvervsstyrelsen under erhvervs- og vækstminister Annette Vilhelmsen (SF) er særligt hårdt ramt med ringe mulighed for at få netforbindelser i ordentlig hastighed.

Derfor løsnes styringen nu, så elforsyningsselskabet Østkraft, der ejes af Bornholms Regionskommune, med en ny lov får mulighed for at byde på opgaven. Lovforslaget, som netop er lagt frem, skal vedtages i Folketinget 28. juni.

Men det vil ødelægge konkurrencen, mener Dansk Industris branchesamarbejde for IT- og telekommunikation, ITEK.

»Det er ikke en kommunal opgave at etablere og bygge bredbåndsinfrastruktur. Det kan smadre det kommercielle marked på Bornholm og faktisk gøre det mindre attraktivt at udrulle bredbånd på øen. Et frit udbud mellem de kommercielle spillere vil være godt for konkurrencen og for bornholmerne, for det vil sikre, at de får mest for pengene,« siger Christian Hannibal, politisk konsulent for ITEK.

Han påpeger, at TDC sidste år betalte for at få lov til at levere mobilt bredbånd på 800 MHz-frekvensen til Bornholm. Med opgaven fulgte præcise krav om dækningsgrad og -omfang.

Giv pengene til skolerne

»TDCs investering vil blive påvirket, hvis der nu kommer statslige penge i spil. Det er helt fair at stille krav om dækning i forbindelse med auktioner, men det forskyder konkurrencen, når man ændrer på vilkårene så kort tid efter. Hvis man endelig vil gøre noget, burde man bruge de 60 millioner til at sikre, at alle 1.200 skoler i Danmark får en ordentlig forbindelse på en gigabyte. Det ville sikre højhastighed til samtlige folkeskoler i landet,« mener Christian Hannibal.

Elselskabernes brancheforening, Dansk Energi, bakker derimod lovændringen op.

»Bornholm er massivt underforsynet, viser gentagne kortlægninger fra Erhvervsstyrelsen. Vi bakker op om, at kommuner kan spille en central rolle. EU har en lang checkliste for, hvad man må og ikke må, og hvis ikke regionskommunen kan være med, ligger ordren lige til en enkelt aktør på markedet. TDC sidder stort set på alle kunderne, og derfor skal nogen gå ind og presse på. Fokus er bornholmernes tarv, og vi har fuld tiltro til, at myndighederne nok skal klare denne sag. På denne måde får man det bedste og billigste,« siger Thomas Woldiderich, konsulent i Dansk Energi.

TDC forholder sig »realpolitisk« til balladen.

»Vi er skeptiske overfor, at der skal særlige løsninger til for Bornholm. Ud fra TDCs net synes vi ikke, at der er særskilte problemer med at få internethastigheder op til 40 megabit i sekundet, så vi køber ikke præmissen om, at Bornholm har det så forfærdeligt. Det har ikke noget med licensen fra sidste år at gøre. Her skal vi dække bestemte områder, og det er vi i fuld gang med. Og hvis rammerne for udbuddet er rimelige og opfylder de kriterier, som EU-Kommissionen har stillet til offentlig støtte til bredbånd – altså at det er teknologineutralt og ikke forvrider konkurrencen – kigger vi positivt på det. Kører man det snorlige, vil vi rigtigt gerne have opgaven. Vi kan lave masser af bredbånd på Bornholm for 60 millioner kroner,« siger Jesper Gronenberg, direktør for public affairs (politisk rådgivning) hos TDC.

Annette Vilhelmsen er indkaldt til åbent samråd i Erhvervs-, Vækst- og Eksportudvalget 6. juni om spørgsmålet.