Bagmandspolitiet skruer bissen på over for kursfuskere

Tre private investorer, der omsætter for mellem ca. 2,5 mio. kr. og en mia. kr. om året ved at handle med aktier fra hjemmecomputeren, er alle blevet dømt i de første af en stribe retssager om kursmanipulation. Men Bagmandspolitiet er langt fra tilfreds med, at kursfuskerne er sluppet for fængsel.

De tre kursfuskere har fået betingede domme på henholdsvis 10, 30 og 60 dage plus bøder på omkring 5.000 kr. for at have snydt sig til gevinster på mellem 810 kr. og 6.000 kroner ved at manipulere med aktiekurserne på fondsbørsen.

”Det er godt at få slået fast, at man kan blive kendt skyldig i kursmanipulation, selv om det drejer sig om ganske små beløb. Uanset, at man er en privatperson, udgør man en vigtig del, der kan påvirke tilliden til hele aktiemarkedet,” siger Peter Blinkenberg, der er anklager for Statsadvokaten for Særlig Økonomisk Kriminalitet -populært kaldet Bagmandspolitiet.

Men betingede domme er ikke godt nok, kursfuskerne bør sendes direkte i fængsel, mener Bagmandspolitiet, der nu anker den ene dom til Vestre Landsret – en sag fra Kolding, der drejer sig om en såkaldt daytrader, der dagligt arbejder i aktier og i løbet af et år har handlet for omkring fem mio. kr.

”Vi har anket dommen i Kolding, fordi vi ikke mener, der er noget, som taler imod, at han skulle komme i fængsel,” siger Peter Blinkenberg.

De to andre sager er ikke blevet anket. I sagen ved byretten på Frederiksberg skyldes det, at den dømte, der i 2006 handlede med aktier for en mia. kr., kun havde begået børsmanipulation en gang. I den anden fra Hillerød skyldes det personlige forhold. Umiddelbart efter sagen på Frederiksberg, ville forsvareren anke dommen, men det er ikke sket.

Bagmandspolitiet samler stadig flere sager sammen mod private investorer og er nu oppe på 14.

Dansk Aktionærforening har fra starten kritiseret Bagmandspolitiets angreb på de private investorer. Aktionærforeningen understreger, at man naturligvis finder kursmanipulation uacceptabelt, men mener ikke, at de private investorer har gjort noget forkert. Problemet ligger i den måde, bankerne tilbyder kunderne at handle med aktier på, ifølge foreningen.