Bagmandspolitiet rejser tiltale mod Schlüter-trio for trecifret millionsvindel

De tre advokater bag Johan Schlüters Advokatfirma er blevet tiltalt af Bagmandspolitiet for at have begået svindel for et trecifret millionbeløb.

Foto: Simon Læssøe. Johan Schlüter var kendt som en velrenommeret rettighedsadvokat. I dag er han tiltalt for svindel.
Læs mere
Fold sammen

Tre advokater er torsdag blevet tiltalt af Bagsmandspolitiet for svindel for 200 millioner kroner.

I en pressemeddelelse oplyser Bagmandspolitiet, at der er tale om mandatsvig af »særlig grov beskaffenhed«. Anklagemyndigheden oplyser ikke, hvem de tre advokater er, men Berlingske Business erfarer, at der er tale de tre advokater er Johan Schlüter, Lars Halgreen og Susanne Fryland. De var alle tre en del af det nu krakkede Johan Schlüter Advokatfirma, der stod for at forvalte Copydan-penge for TV- og filmproducenter.

Sagen tog sin begyndelse i juni 2015, hvor Producentforeningen beskyldte advokatfirmaet for at have snydt TV- og filmproducenterne for mindst 100 millioner kroner og i samme stund indgav man en politianmeldelse. En måned senere bortviser advokatfirmaet partner Susanne Fryland, der dog svarer igen ved at beskylde firmaet for at gøre hende til syndebuk.

I løbet af de kommende måneder opgjorde revisionsfirmaet Deloitte svindlen til at løbe op i 175 millioner kroner, og i takt med at anklagerne om svindlen vokser, siver kunderne væk fra selskabet, som til sidst bliver begæret konkurs i oktober 2015.

»Advokaterne var jo betroet til at forvalte og administrere deres kunders midler, men det er vores opfattelse, at advokaterne i stedet groft har udnyttet tilliden og lagt millionbeløb i egen lomme,« siger vicestatsadvokat Niels Vejlby Hansen i pressemeddelelsen.

Ifølge anklageskriftet har to af advokaterne blandt andet tildelt sig selv honorarer for i alt 115 millioner kroner, mens alle tre advokater ifølge Bagmandspolitiet har gjort sig skyldige i skyldnersvig af særlig grov beskaffenhed for 86 millioner kroner ved at have ført værdifulde ejerandele og indtægtsrettigheder over i et nyt selskab - langt væk fra kreditorerne.

»Straffesagen kommer til at handle om de meget store økonomiske tab, som advokaterne er tiltalt for at have ansvar for. Det er heldigvis sjældent, at vi ser sager af denne grove karakter, og vi har derfor nedlagt påstand om, at de tiltalte bliver frakendt retten til at drive advokatvirksomhed,« siger vicestatsadvokat Niels Vejlby Hansen.

Alle advokaterne er tiltalt for såkaldt skyldnersvig, der har en straframme på halvandet års fængsel. To af advokaterne er derudover tiltalt for mandatsvig, der i yderste konsekvens kan give otte års fængsel.