Bagmandspolitiet rejser sager om boykot af populær boligside

Muligt brud på konkurrencereglerne ender med sager mod EDC-Gruppen A/S og Dansk Ejendomsmæglerforening, oplyser anklagemyndigheden

Huse og lejligheder til salg fotograferet i København tirsdag den 10. februar. Fold sammen
Læs mere
Foto: Mathias Løvgreen
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Der er et anklageskrift på vej mod EDC-Gruppen A/S og Dansk Ejendomsmæglerforening i en sag om boykot af boligportalen Boliga.dk.

I en pressemeddelse oplyser Statsadvokaten for Særlig Økonomisk og International Kriminalitet (SØIK) således, at mæglerkæden EDC-Gruppen A/S og brancheforeningen Dansk Ejendomsmæglerforening ikke ønsket at vedtage en bøde i sagen modsat en række andre ejendomsmæglere.

Derfor vil SØIK i daglig tale bagmandspolitiet nu rejse en straffesag mod EDC og Dansk Ejendomsmæglerforening, der vil blive sendt til retten, når der er udformet et anklageskrift, oplyser SØIK. En række andre kæder har valgt at modtage en bøde i sagen, oplyser statsadvokat og chef for SØIK i pressemeddelelsen.

»Køb og salg af vores hjem er afgørende økonomiske begivenheder, som for de fleste mennesker kun sker få gange i livet. Det er derfor af overordentlig stor vigtighed, at vi kan regne med fairplay på boligmarkedet. Bødernes størrelse i denne sag afspejler, at der er tale om alvorlige brud på den lov, der skal sikre ordentlig konkurrence på boligmarkedet i Danmark,« siger han.

De fem ejendomsmæglerkæder, der har valgt at modtage en bøde er Home, DanBolig og Nybolig. Kæderne har hver godtaget en bøde på 3,75 millioner kroner. RealMæglerne har accepteret en bøde på 0,5 millioner kroner og Danske Selvstændige Ejendomsmæglere får en bøde på 80.000 kroner, oplyser SØIK.


Fra hver af de fem virksomheder har en ledende medarbejder vedtaget en personlig bøde på 25.000 kroner for sin del i overtrædelsen. Derudover har en ledende medarbejder fra EDC fået en personlig bøde på 25.000 kroner.

Sagen tog sit afsæt i 2009, hvor Dansk Ejendomsmæglerforening og ejendomsmæglerkæderne, der står bag boligportalen Boligsiden.dk, ifølge SØIK aftalte at de ville opfordre deres mæglere til at boykotte Boliga.dk for at beskytte Boligsiden.dk mod konkurrence. Boykotten betød blandt andet, at mæglerne skulle undlade at stille annoncebilleder af boligerne til rådighed for Boliga.dk.

Men i 2012 påbød Konkurrencerådet så Dansk Ejendomsmæglerforening og ejendomsmæglerkæderne at droppe aftaler om at nægte Boliga.dk at vise billeder af de boliger, som mæglerne har til salg.

Efterfølgende anmeldte Konkurrence- og Forbrugerstyrelsen sagen til SØIK, der siden har behandlet sagen.

Dansk Ejendomsmæglerforening formand, Torben Strøm, forklarer over for Finans, hvorfor foreningen ikke vil acceptere bøden:

»Det er en sag, som jeg populært sagt har arvet fra min forgænger. Det vil sige, at jeg ikke har deltaget i de pågældende møder. Derfor finder bestyrelsen det mest hensigtsmæssigt, at det er en domstol, der afgør sagen,« siger han til erhvervsmediet.

EDCs kommunikationschef, Jan Nordmann, oplyser til Berlingske Business, at ejendomsmæglerlæden ikke har nogen kommentarer til, at SØIK nu rejser en sag ved domstolene.