Bagmandspolitiet opgiver at finde læk til TDC-historie

Det har ikke været muligt at finde den kilde, som lækkede fortrolig insiderviden til flere medier om TDC sidste år. Derfor opgiver politiet nu sagen.

Bagmandspolitiet opgiver at finde kilde til TDC-læk (Foto: Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix) Fold sammen
Læs mere
Foto: Mads Claus Rasmussen

Bagmandspolitiet kan ikke finde den person, som i februar 2017 lækkede oplysninger om et købstilbud på TDC til flere medier. Efterforskningen bliver nu indstillet.

»Finanstilsynet er af SØIK (Bagmandspolitiet, red.) blevet oplyst om, at efterforskningen af sagen er blevet indstillet, idet det ikke har været muligt at identificere afsenderen bag e-mailadressen,« skriver Finanstilsynet i en pressemeddelelse.

Finanstilsynet anmodede 22. juni 2018 Bagmandspolitiet om at indlede en politimæssig efterforskning. Den anmeldelse har ikke tidligere været offentliggjort af efterforskningsmæssige hensyn, fremgår det.

Sagen begyndte torsdag 7. februar, hvor en lang række erhvervsmedier fik en mail, der indeholdt et billede af købstilbuddet. Mailen blev sendt til de danske medier, blandt andet Berlingske, Børsen og Finans.dk og nyhedsbureauet Ritzau.

Buddet var sendt til bestyrelsen samtidig med, at TDC var i gang med sit eget 15 mia. kr. store opkøbstilbud på svenske MTGs nordiske aktiviteter. Buddet kom fra et konsortium af de danske pensionskasser PFA Pension og Forsikringsselskab, PKA og ATP samt det australske finansselskab Macquarie. Det fik bestyrelsen til at offentliggøre planerne, der endte med, at konsortiet overtog den danske televirksomhed og afnoterede den fra børsen.

Men siden gik politiet ind i sagen. Det skete i sommer, hvor Finanstilsynet i hemmelighed havde overgivet sagen til Bagmandspolitiet.

»Det er Finanstilsynets vurdering, at der skete uretmæssig videregivelse af intern viden i forbindelse med fremsendelsen af e-mail med vedhæftet udkast til brev stilet til TDCs bestyrelsesformand til en række medier,« skriver Finanstilsynet tirsdag i meddelelsen.

Afsenderen leverede mailen gennem et online mailprogram kaldet Protonmail, som er flittigt brugt af whistleblowere, og som kan kryptere informationer. Det har derfor været meget svært at finde kilden gennem mailen. Men lidt afslørede mailen dog. For den var forsynet med billede af købstilbuddet, og det er efter alt at dømme taget i den britiske tidszone kl. 17 tirsdag – dagen inden mailen blev sendt.

Det var også muligt at kommunikere løbende med afsenderen i løbet af dagen. Berlingske var i løbende kontakt med kilden via mailen uden at kende identiteten på personen. Her bekræftede kilden blandt andet, at den pågældende arbejdede fra London.