Bagmandspolitiet kan blive pudset på DONG

Landets største energiselskab, statsejede DONG, risikerer at komme i kløerne på Statsadvokaten for Økonomisk Kriminalitet og få en millionbøde efter at være blevet dømt for at snyde med elpriserne.

Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Energikæmpen DONG risikerer nu at få en endnu højere millionbøde for at have overtrådt konkurrenceloven, end stormejeriet Arla fik i 2006 i retten i Århus.

I en ny kendelse fra landets højeste konkurrencemyndighed, Konkurrenceankenævnet, stadfæster ankenævnet for anden gang i en opsigtsvækkende kendelse en afgørelse fra Konkurrencestyrelsen, at DONG har misbrugt sin dominerende stilling til at skrue urimeligt op på elpriserne i Jylland og på Fyn.

Mener Konkurrencestyrelsens direktør Anne Gjersing, at Elsam, der i juli 2006 blev købt af DONG, har handlet forsætligt og har skruet priserne op i 2005 og første halvår af 2006, kan hun på vegne af konkurrencemyndighederne sende DONG-sagen til Bagmandspolitiet.

Efter konkurrenceloven har Konkurrencerådet mulighed for med det samme at sende sagen til Statsadvokaten for Økonomisk Kriminalitet, SØK, eller Bagmandspolitiet.

»Men Konkurrencerådets direktør har overhovedet ikke taget stilling til, om det skal ske,« siger kontorchef Frederik André Bork fra rådet.

Går Bagmandspolitiet ind i sagen, bliver det en straffesag.

»Det bliver en strafferetslig bedømmelse. En ting er, at vi kan bevise, at DONG har overtrådt konkurrenceloven. Noget andet er, at man skal bevise, at de har haft fortsæt til det,« siger André Bork.

I 2006 blev Arla idømt en bøde på 5 millioner kr. for brud på konkurrencelovgivningen ved at have trynet Hirtshals Mejeri ud af engroskæden Metro. Sagen gik dengang hårdt ud over Arlas image.

Styrker erstatningssag

Med dagens afgørelsen i Konkurrenceankenævnet er det slået fast, at Elsam, nu DONG Energy, har opkrævet for høje priser på el i Vestdanmark i 2003, 2004, 2005 og 2006.

»Afgørelsen styrker den erstatningssag på 4,4 milliarder kroner, som over 1100 virksomheder og kommuner på Jylland og Fyn har anlagt ved Sø- og Handelsretten. På vores kunders vegne er vi særdeles tilfredse med den klare kendelse i Konkurrenceankenævnet,« siger Jørgen Holm Westergaard fra Energi Danmark.

Sammen med med de andree elhandelsselskaber OK og Scanenergi koordinerer Energi Danmark sagsanlægget imod DONG.