Bagmandspolitiet: Ingen er gået fri

Der er ingen ledende bankfolk, som er gået fri efter finanskrisen og det er selvom, Bagmandspolitiet benhårdt har prioriteret de mest tilgængelige sager, understreger fungerende chef Henrik Helmer Steen.

Sagen mod ledelsen i Roskilde Bank faldt ikke på manglende prioritering, men på manglen på beviser, understreger, fungerende chef for Bagmandspolitiet, Henrik Helmer Steen. Banken var det første store danske institut, der gik ned som følge af finanskrisen. Fold sammen
Læs mere
Foto: Jens Nørgaard Larsen
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Målet har været at få dømt »så mange som muligt, i længst mulig tid,« lyder meldingen fra Bagmandspolitiet, som anerkender ønsket om en placering af ansvaret for finanskrisen. Ressourcerne har bare ikke rakt til det.

Sådan siger Henrik Helmer Steen, der er fungerende leder af Bagmandspolitiet, officielt Statsadvokaten for særlig økonomisk og international kriminalitet (SØIK).

I en rapport udarbejdet for Rigsadvokaten af McKinsey kritiserer Finanstilsynet finanskrisens retslige efterspil for ikke i tilstrækkelig grad at have taget de svære, principielle sager op. En kritik rettet direkte mod Bagmandspolitiet.

Det anerkender Henrik Helmer Steen, men understreger, at man har prioriteret de såkaldt lavthængende frugter for at bruge ressourcerne bredest muligt.

»Mange har ment, at vi skulle placere ansvaret både på bankdirektør- og ejendomsmatador-siden, men det er vigtigt at forstå, at der væltede skeletter ud af skabene under den finansielle krisen, men at ressourcesituationen var sådan, at vi ikke fik tilført flere. Som ledelse var vi nødt til at prioritere. Kunne vi få en bankdirektør dømt for mandatsvig eller kursmanipulation, var der ingen grund til at bruge 50 retsdage ekstra på også at få ham dømt for overtrædelse af lov om finansiel virksomhed.På den måde har vi fået dømt flere, end vi ellers kunne have gjort,« siger Henrik Helmer Steen.

Uden at kommentere direkte på den aktuelle kritik af Bagmandspolitiet, understreger finanskriseudvalgets formand, professor i finansiering ved CBS, Jesper Rangvid, at han også gerne så en tydeligere grænsedragning for bankledelsers ansvar.

Vejen dertil ville netop være de større, ressourcetunge sager på baggrund af endnu uafprøvet lovgivning.

Henrik Helmer Steen anerkender ønskerne og har fuld forståelse for ønsket om en domstolspraksis, der kan bruges fremadrettet.

»Overordnet set kan jeg godt forstå, at de gerne ville have haft noget domstolspraksis, om hvor grænserne går for forsvarlig og uforsvarlig bankdrift. Det er det, de kalder de principielle afgørelser. Det kan jeg godt forstå, og jeg kan også godt forstå, at de er ærgerlige over, at det ikke hidtil er sket, for det er noget, de ville kunne bruge i deres fremtidige tilsyn,« siger han, men understreger, at ændringerne i lovgivningen efter finanskrisen, til dels ville gøre denne præcedens.

»Den pågældende lov om finansiel virksomhed er blevet skærpet efter finanskrisen blandt andet på det her område, og det betyder, at havde vi fået afgørelser, ville de vedrøre hvor langt de gamle love gik, ikke de nye. Man ville ikke uden videre kunne tage de domme og bruge dem som vejledning for fortolkningen af den nye lov,« siger Henrik Helmer Steen.

»Vi har på intet tidspunkt haft sager, hvor vi kun kunne tiltale folk for overtrædelse af lov om finansiel virksomhed og ladet være. Der er ingen, der er gået fri. Der tænker jeg navnligt på Roskilde Bank, som blev sluttet fuldstændig, fordi vi ikke fandt bevismæssigt grundlag for at føre en sag. Den blev lukket på grund af beviserne, det var ikke et ressourcespørgsmål,« siger Henrik Helmer Steen.

Vi mangler at tage stilling til, om vi kan rejse tiltale i 4 til 5 af de rigtigt store sager blandt andet Capinordic, dele af EBH og Amagerbanken. Og så har vi en del sager som venter på at komme for byretten eller har været det, og venter på at komme for landsretten,« siger Henrik Helmer Steen.