Baggers makker skal betale gigant-erstatning

Det blev en benhård dom på seks års fængsel og tilbagebetaling af 200 millioner kroner til Stein Baggers svenske med-svindler. Dommen falder trods mangel på entydige beviser (Opdateret kl. 11:21)

Sagen mod Mikael Ljungman - Baggers svenske makker - resulterede i seks års fængsel til svenskeren. Han har dog valgt at anke afgørelsen. Fold sammen
Læs mere
Foto: Jens Nørgaard Larsen
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Stein Baggers svenske makker, Mikael Ljungman, vil fortsætte kampen og valgte uden betænkningstid at anke den dom, han fredag modtog ved retten i Lyngby. En dom, der bedst kan beskrives som benhård, da hovedsvindleren i IT Factory-sagen, Stein Bagger, sidste år måtte modtage en dom på syv års fængsel.

Bagger havde allerede under sin egen retssag udpeget svenskeren Mikael Ljungman som sin ligeværdige medskyldige i milliardsvindlen i i IT Factory, men selv om sagen mod svenskeren var brolagt med milliondyre ure og luksushoteller i Dubai, har anklageren i sagen, Per Justesen, tidligere måttet erkende, at anklagemyndigheden ikke har været i stand til at fremlægge dokumenter, der entydigt og uden tvivl dokumenterer, at Stein Bagger og Mikael Ljungman sammen planlagde og udførte det, der senere viste sig at være en af danmarkshistoriens største svindelsager.

Netop på det grundlag havde Ljungmans forsvarer, Ebbe Mogensen, på forhånd begæret svenskeren pure frifundet, og det krav vil han fastholde i ankesagen.

Også svindeldømt i SverigeTrods manglen på soleklare beviser, kom det mange gange frem i retssagen, at Ljungman har været involveret i stribevis af stærkt besynderlige selskabskonstruktioner med selskaber i Hong Kong og andre steder, og penge, der på besynderlig vis flød frem og tilbage uden at Ljungman præcist kunne forklare hvorfor.

Blandt andet stillede anklageren indgående spørgsmål om købet af en yacht, der ifølge Ljungman var en fejloverførsel, men som ifølge Stein Bagger var helt efter bogen, da de to planlagde en forretning med udleje af den dyre båd til rigmænd. Ljungman er i forvejen dømt ti måneders fængsel for svindel i Sverige.

Ljungman havde hele vejen under sagen fastholdt, at han ikke anede, at der foregik ulovligheder i IT Factory og angivet, at også han var blevet snydt af den karismatiske Stein Bagger, der formåede at køre sine leasingkarusseller og løgnehistorier om eksamenbeviser i årevis, inden korthuset ramlede sammen. Bagger, derimod, har forklaret at hans andel af svindelnummeret ofte blev betalt i dyre ure - ure, som Ljungmans selskaber har betalt.

Svenskerens kone var tilstede i retten og brød efter domsafsigelsen sammen i gråd. Dommeren valgte dog forlænge Ljungmanns varetægtsfængsling yderligere fire uger af frygt for, at svenskeren vil stikke af.