Aviser søger 51 mio. ved Løkke

Danske Dagblades Forening søger nu hjælp til gratisaviserne ved statsministeren. Samtidig vil Urban formentlig søge støtte næste gang, slår Knudsen fast. (Opdateret 14:40)

Foto: Brian Bergmann.
Læs mere
Fold sammen
De danske aviser håber nu på, at der kan komme flere penge i distributionspuljen, så gratisaviserne ikke tager rovet fra betalingsaviserne.

For første gang nogensinde fik gratisaviser sidste år del i den gigantiske pulje, som hvert år uddeles til landets aviser.

Sidste gang blev 328 millioner kroner uddelt til landets dagblade, som får støtten i 2009.

Men fordi MetroXpress og 24timer fik 17 mio. kroner hver, meldte blandt andet Information ud, at det betød fyringsrunder hos dem.

Derfor har Danske Dagblades Forening nu bedt statsminister Lars Løkke Rasmussen overveje, om gratisaviserne fremover skal have støtte, eller om der skal flere penge i puljen.

Urban søger næste gang
"Hvis man virkelig ønsker, at gratisaviserne skal nyde godt af ordningen, må det være rigtigst at tilføre en sum som de skal have udover den pulje, der er i forvejen," siger Ebbe Dal, adm. direktør i Danske Dagblades Forening.

Og det er så 51 millioner kroner?

"Ja, det er det, hvis man regner på de faktiske tal, der er givet til 24timer og MetroXpress."

Udover MetroXpress og 24timer tyder meget nu på, at Urban også vil søge hjælp i puljen næste gang. Det slår Lisbeth Knudsen, koncernchef i Berlingske Media, der står bag Urban, nu fast.

I så fald vil Urban formentlig også få 17 mio. kroner, som de to andre. Derved vil gratisaviserne samlet få 51 millioner kroner af puljen.

"Hvis det er således, at både MetroXpress og 24timer også får distributionsstøtte til næste år, så bliver vi også nødt til at søge. vi kan ikke have den ulige konkurrencesituation," siger Lisbeth Knudsen.

Hvad kan bedst betale sig: Reklamerne eller distributionsstøtten?

"Søger de andre - gør vi også"
"Det er det regnestykke vi laver lige nu, men det er ikke mit ønske, at gratisaviserne skal have distributionsstøtte," siger Lisbeth Knudsen.

Hvis statsministeriet afviser at putte flere penge i puljen, vil I så søge alligevel?

"Hvis regeringen ikke beslutter at fylde puljen op, og 24timer og Metro søger, så gør vi det også. Men jeg håber, at der enten kommer en opfyldning af puljen, eller politikerne beslutter, at gratisaviser ikke skal have støtte," siger Lisbeth Knudsen.

V afventende
Venstre vil imidlertidig ikke kommentere, hvad der skal ske med mediestøtten, før en større udredning af mediestøtten er på plads. Det sker i oktober, hvor Anker Brink Lund og Rambøll over for Folketinget fremlægger, hvad rapporten er kommet frem til.

Indtil da kører tingene videre, som de er, siger medieordfører Ellen Trane Nørby (V).

"Det er jo ikke meget anderledes end, hvis der var kommet tre nye betalingsaviser til," siger hun.