Avis: Teleselskabet 3 bruger skattely i Luxembourg

RETTET: På fem år har teleselskabet 3 tjent 1,5 milliarder på de danske kunder, men selskabet har angiveligt aldrig betalt skat i Danmark. 3s ejer i Hongkong har en skatteaftale i Luxembourg, som sikrer, at selskabet kun betaler en minimal skat af renteindtægterne.

Mobil telefonselskabet 3 i Købmagergade Fold sammen
Læs mere
Foto: Torben Christensen
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

RETTELSE:

Artiklen er baseret på en artikelserie bragt i Politiken i begyndelsen af 2015. Efterfølgende har Politiken selv bragt følgende rettelse i avisen den 21. marts:

Politiken bragte på forsiden den 20. januar 2015 en artikel om, at teleselskabet 3 benyttede sig af skattely i Luxembourg. Grunden til, at teleselskabet 3 foreløbig ikke har betalt skat i Danmark er imidlertid, at det siden etableringen i 2003 har investeret mere end 5 milliarder kroner i opbygningen af et mobilnetværk, køb af licenser m.v. Disse udgifter er fradragsberettigede i henhold til dansk skattelovgivning. Vi beklager fejlen.

 

En million danskere er kunder hos teleselskabet 3, og selskabet har på fem år tjent næsten 1,5 milliarder på at sælge mobilabonnementer til de danske kunder. Men selskabet har aldrig betalt skat i Danmark.

Det skriver Politiken.

Ejeren af det danske selskab er ejet af det Hongkong-baserede selskab, Hutchison Whampoa, som er ejet af Hongkongs rigeste mand, Li Ka-shing, og selskabet har i årevis brugt Luxembourg som skattely for at få en skattefri fortjeneste på sine mange mobilselskaber i Europa.

Det er selskaber i Luxembourg, som fungerer som bank for mobilselskaberne i blandt andet Danmark, og de har siden 2007 haft en hemmelig skatteaftale med myndighederne i Luxembourg. Aftalen sikrer, at indtægterne fra mobilforretningerne i lande som Østrig, Italien, Irland, Sverige og Danmark kan hentes ud af EU mod at betale skat af kun 1/64 procent af renteindtægterne. Det svarer til 0,0156 procent.

Ifølge Politiken havde det selskab, der ejer teleselskabet 3 i Danmark, i 2013 en fortjeneste på 2,1 milliarder kroner, men slap for at betale 5,2 procent i skat. Det danske selskab bag 3 har ikke ønsket at svare på spørgsmål i sagen, ligesom Hutchison Whampoa heller ikke har reageret på avisens henvendelser, skriver Politiken.