Avandias banemand

Professor Clifford J. Rosen har tidligere fået trukket GlaxoSmithKlines multimilliardsællerten Avandia fra markedet i både Europa og USA.

Professor ved Maine Medical Center Research Institute, Clifford J. Rosen. Netfoto Fold sammen
Læs mere

Det er ikke nogen hr. hvem-som-helst, som Holbæk-overlægen Thomas A. Schmidt har allieret sig med i sit åbne brev til EUs lægemiddelmyndighed, EMA.

Hans amerikanske medforfatter, professor Clifford J. Rosen, var formand for den FDA-komité, der var med til at få trukket GlaxoSmithKlines lægemiddel, multimilliardsællerten Avandia fra markedet i både Europa og USA, fordi medicinen var årsag til store hjerteproblemer blandt diabetikere.

Professor ved Maine Medical Center Research Institute, Clifford J. Rosen var formand for den rådgivende komité under FDA, som rådede lægemiddelmyndighederne i USA og EU til at forbyde Avandia, hvilket de gjorde i en usædvanlig koordineret aktion.

Avandia blev fuldstændig fjernet fra apotekernes hylder i Europa, mens diabetespatienter i USA kun i ganske særlige tilfælde kunne få tilladelse til at bruge lægemidlet. Undersøgelser estimerede, at mere end 47.000 patienter, som tog Avandia, fik hjerteproblemer eller døde. Sagen blev kaldt en af de værste medicinskandaler i nyere tid.

Advarslerne er blevet lempet

Siden er der dog kommet nye undersøgelser af Avandia frem. 6. juni havde FDA på ny indkaldt en rådgivende komité for at diskutere emnet. Her stemte et flertal for at lempe advarslerne mod Avandia.

Efter Avandia-sagen besluttede FDA, at lægemiddelmyndigheden ikke længere ville godkende nye lægemidler mod diabetes alene, fordi lægemidlet kan kontrollere blodsukkeret. Siden 2008 har FDA krævet, at medicinalindustrien beviser, at lægemidlet ikke giver diabetes patienterne nye hjerteproblemer i forhold til eksisterende produkter.

Clifford J. Rosen efterspurgte allerede i 2007 i en videnskabelig artikel i det ansete New England Journal of Medicine, at myndighederne burde fokusere på, om nye lægemidler afhjælper diabetikernes hjerteproblemer, fremfor at fokusere på kontrol af blodsukker. Clifford J. Rosen er fortsat medlem af FDAs rådgivende udvalg for metaboliske sygdomme, herunder diabetes.

Thomas A. Schmidt er overlæge i akutmedicin og dr. med. på en afhandling om hjertesvigt. Han har tidligere været ansat som hjertekirurgisk ekspert hos Novo Nordisk.

John S. Yudkin er professor emeritus i intern medicin ved University College London og har bla. forsket i diabetes og hjertesygdomme.