Automatisering snupper en tredjedel af vores job

Mindst 800.000 job på det danske arbejdsmarked bliver automatiseret i løbet af de næste 20 år, viser nye analyser. Fagbevægelsen er alarmeret og efterlyser en massiv opkvalificering.

Foto: Claus Fisker
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

800.000 job er sandsynligvis væk inden for 20 år, lyder forudsigelsen i den analyse, som fagforbundet HK og tænketanken Kraka i fællesskab står bag. Tænketanken Cevea byder over med 876.000 stillinger, som er i høj risiko for at blive ofre for automatisering, skriver Ugebrevet A4.

Især industriarbejdere og kontorfolk kan godt indstille sig på, at de skal finde noget andet at lave, mens for eksempel ledere, psykologer og sygeplejersker kan ånde lettet op.

Udviklingen vil gøre det svært for mange af de overflødige medarbejdere at bruge deres kompetencer i andre job.

»Det er et kæmpe problem, at vi står med alt for mange mennesker med mangelfulde kompetencer, som vi formentlig ikke kan løfte op til det niveau, der er brug for, over de næste 15-20 år,« siger analysechef i Cevea Frank Skov til Ugebrevet A4.

Han efterlyser en erkendelse i samfundet af, hvad det er for en udfordring, vi står overfor.

»Automatiseringen kommer gradvis, men hurtigt, og vi står med et kæmpe arbejde med at løfte lønmodtagernes kompetencer. Vi burde også arbejde meget mere massivt med at finde ud af, hvad det er for nogle produkter, markeder og kompetencer, vi nu skal satse kraftigere på,« siger han.

I Ceveas analyse er en stribe HK-funktioner med på listen over job, der alle har næsten 100 procent sandsynlighed for at blive automatiseret: Salgsarbejde i kundekontaktcentre, regnskabsarbejde, almindeligt kontorarbejde inden for lønbehandling, regnskabs- og bogføringsarbejde og sågar advokatsekretærarbejde.

Fagforeningen HK-Privat ønsker en voksen-uddannelsesreform med en voksen-SU, som vil gøre det muligt for voksne at påbegynde en halvtids- eller heltidsuddannelse, der måske varer et par år.

»Det betyder, at kontorassistenten har mulighed for at tage en uddannelse på et erhvervsakademi,« siger Simon Tøgern, der er formand for HK-Privat til Ugebrevet A4.

Han ønsker at gøre forslaget til et emne i de kommende treparts-partsforhandlinger.

69 procent af HK/Privats medlemmer oplever, at IT og digitalisering allerede har haft betydning for deres arbejdsopgaver og rolle i virksomheden.